Ministerul a aprobat 121 milioane lei pentru 350.000 ha

Ministerul Agriculturii a avizat, pana in prezent, acordarea de despagubiri pentru culturile afectate de seceta in valoare de 121 milioane lei, pentru toata suprafata pentru care s-au primit dosare, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, citat de Mediafax.

"Am acordat despagubiri de 121 milioane de lei pentru toate dosarele primite pana ieri (miercuri, n.r.). Dosarele au fost trimise din 28 de judete si reprezinta aproape 348.000 de hectare afectate de seceta", a spus Remes intr-o conferinta de presa. Acesta a mai adaugat ca banii ajung la proprietarii de terenuri in functie de rapiditatea transmiterii dosarelor cu cereri la minister.

Remes: Despagubirile pentru culturile afectate de seceta se vor acorda pana la 31 iulie

Ministrul de resort a mai declarat ca subventiile pentru culturile de toamna se vor da pana la 30 septembrie, iar despagubirile pentru culturile afectate de seceta se vor acorda pana la 31 iulie, doar daca Directiile Agricole trimit dosarele la timp. Acesta a precizat ca plata subventiilor la sfarsitul lunii septembrie nu ar trebui sa-i impiedice pe fermieri sa inceapa lucrarile agricole, deoarece au varianta de a apela la credite. In ceea ce priveste legea privind despagubirile, Remes a mentionat ca aceasta nu se poate modifica in timpul in care deja se fac plati catre fermieri. "Legea e plina de hibe, dar nu se schimba regulile in timpul jocului. Nu se poate modifica legea in timp ce facem deja plati", a spus Remes.
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, marti, lui Remes, sa definitiveze cat mai rapid strategia de combatere a efectelor secetei si sa inceapa urgent plata despagubirilor catre agricultori pentru culturile afectate.

Ministrul Agriculturii a asigurat ca sumele necesare despagubirilor vor fi distribuite directiilor agricole judetene in urmatoarele zile, pe baza dosarelor aprobate de institutie, si ca fondurile alocate de Guvern au intrat deja in contul ministerului.

Ministrul Remes a prezentat Executivului, in urma cu aproximativ doua saptamani, schita unei strategii de combatere a secetei, cu masuri referitoare la modernizarea sistemului de irigatii in vederea scaderii costurilor de utilizare, reimpadurirea unor suprafete si renaturarea cursurilor de apa, document pe baza caruia urma sa fie elaborat un program mai detaliat.

Documentul a fost prezentat dupa ce premierul i-a cerut ministrului Agriculturii sa refaca planul pregatit initial, pe care l-a caracterizat drept "o schita de functionar de minister" din care nu a inteles nimic.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat ca primele plati pentru despagubiri au fost realizate la inceputul acestei saptamani, pentru fermierii din judetul Tulcea.

In Romania, seceta a afectat peste 60 % din culturile agricole infiintate in toamna anului 2006.

Sumele maxime ce se acorda ca despagubire pe unitatea de suprafata sunt: pentru grau, secara si triticale se vor acorda 750 lei/ha, pentru orz si orzoaica 700 lei/ha, iar pentru rapita 600 lei/ha, reprezentand 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului, nivelul despagubirilor acordandu-se gradual. Fondurile necesare acordarii de despagubiri producatorilor agricoli, in valoare de 500 milioane lei, se asigura prin suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe anul 2007, din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului aprobat pe acest an, ne informeaza un comunicat al Directiei Politici de Piata in sectorul Culturi de Camp din cadrul MADR.
Pentru a beneficia de despagubiri, agricultorii trebuie sa depuna la Directia Agricola Judeteana un dosar care sa cuprinda si documente fiscale care sa justifice cheltuielile facute pentru culturi, insa sunt eligibile doar cele efectuate pana la "data producerii fenomenului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.