Daca acum doua zile cursul mediu al euro scadea la 3,12 lei, dand semne ca el ar putea aluneca pana la 3,11 lei, cel mai important prag-suport de la inceputul anului, ieri aprecierea dolarului pe pietele internationale a creat miscari pe monedele emergente, acestea inregistrand deprecieri.

„Leul a facut din nou nota discordanta cu celelalte monede din zona, in sensul ca deprecierea lui fata de euro a fost de circa 0,30% in timp ce celelalte au inregistrat pierderi de pana la 1%, observa un dealer bancar. In aceste conditii cred ca speculatorii si-au marcat o parte din profituri, mentinandu-si in piata romaneasca depozitele in lei, pentru a profita de dobanzile ridicate. De asemenea, nu cred ca BNR a intrat in piata, asa cum se pare ca s-a intamplat saptamanile trecute. Fondurile speculative au preferat sa inchida o parte din pozitiile pe pietele emergente dupa ce bursele americane au inregistrat corectii, urmare a faptului ca mai multe companii au anuntat pierderi".

Cursul mediu al euro a urcat de la 3,1204 lei la 3,1323 lei, pe o piata unde tranzactiile au fost realizate in culoarul 3,1230 - 3,1330 lei. Deschiderea s-a facut la 3,1240 - 3,1260 iar inchiderea in jurul valorilor de 3,1250 - 3,13 lei, ceea ce indica capacitatea leului de a se aprecia in continuare.

La evolutia apreciativa a leului contribuie in primul rand dobanzile ridicate. Astfel, ieri, cele overnight si one week erau cuprinse, conform BNR, intre 6,3 si 7,10%, dupa ce, mai bine de o saptamana randamentele la o zi coborasera la 0,5 - 2%. Cresterea dobanzilor este consecinta directa a perioadei in care companiile realizeaza plati la bugetul de stat, situatie in care unele banci se confrunta cu deficite de lei, chiar daca lichiditatea din piata este una destul de ridicata, asa cum arata si licitatia de titluri de stat organizata de Trezorerie. Emisiunea cu scadenta la un an a avut o valoare de 100 milioane lei, iar Finantele au atras intreaga suma la un randament mediu de 6,95% si unul minim de 6,49%, valoarea totala a ofertelor facute de banci fiind de 380 milioane lei.

De asemenea, leul va beneficia in zilele care au ramas din iulie si in luna august de intrarile tot mai mari de numerar la nivelul caselor de schimb, urmare a revenirii in tara pentru petrecerea concediilor a romanilor care muncesc in strainatate. Dupa ce a atins acum doua zile minimul ultimilor sapte ani, dolarul a revenit ieri de la 2,2585 lei la 2,2788 lei, profitand de o miscare profitabila a sa pe pietele internationale fata de moneda unica.

Dupa ce a atins acum doua zile un minim istoric fata de euro, 1,3852 dolari, ieri moneda americana a reusit sa recastige o parte din terenul pierdut, paritatea coborand de la 1,3832 dolari pe pietele asiatice, la 1,2725 dolari pe cele europene. Redresarea monedei americane a fost cauzata de miscarea de depreciere a actiunilor pe pietele internationale, care a determinat investitorii sa renunte la plasamentele riscante in favoarea unora mai sigure.

Euro isi mentine insa capacitatea de apreciere fata de dolar, multi analisti considerand ca pragul de 1,40 dolari/euro este unul realist, avand in vedere problemele cu care se confrunta segmentul creditului ipotecar din SUA. De altfel, investitorii nu au fost influentati de remarcile unor oficiali ai Rezervei Federale americane, care au respins temerile privind extinderea problemelor de pe pietele de creditare asupra intregii economii americane. Presedintele Fed din Philadelphia, Charles Plosser, a declarat marti, publicatiei Wall Street Journal ca dezvoltarea economiei americane nu este pusa in pericol de problemele aparute pe piata creditelor ipotecare cu risc ridicat.

Moneda nipona si-a continuat tendinta apreciativa fata de celelalte valute forte, paritatea fata de euro coborand ieri pana la 165,05 yeni, dupa ce luni fusese atins un maxim istoric de 169,07 yeni. La aprecierea yenului a contribuit anuntul privind excedentul comercial nipon, care a crescut in iunie la 53,4% (7,44 miliarde euro), intrecand astfel previziunile analistilor. Situatia de pe pietele internationale de capital , a facut ca pe London Bullion Market pretul unciei de aur sa scada la fixingul de ieri dimineata la 677,25 dolari fata de maximul ultimelor trei luni, de 684,30 dolari, atins marti seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.