Comisia Europeana si Confdration Europenne de l’Immobilier, organizatia formata din agentiile imobiliare din tarile UE, au anuntat elaborarea si implementarea unui standard european de reglementare a practicarii meseriei de agent imobiliar in Europa.

Portretul noului agent imobiliar european Proiectul, aflat in lucru momentan, urmareste atat stabilirea conditiilor in care o persoana va putea practica profesia de agent imobiliar, cat si cerintele pe care agentiile imobiliare vor trebui sa le respecte in activitatea lor.

De unde vine nevoia aplicarii unui astfel de standard? “Legislatia romaneasca actuala nu prevede masuri in domeniul imobiliar, iar statutul si rolul agentului imobiliar sunt neclare”, spune George Dimitriu, director general PYF Imobiliare.

Astfel ca, “odata cu adoptarea prevederilor standardului specializarii in acest tip de activitate, si in Romania va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agentilor imobiliari fiindca atestatul le va permite sa profeseze in orice tara a Uniunii Europene”, a declarat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Se vor organiza cursuri de calificare, urmand sa se stabileasca aria curiculara, structura cursurilor, perioada de studiu, conditiile in care atestatul va fi retras si, eventual, modalitatea de reatestare. In maximum un an si jumatate standardul va fi implementat si in Romania. Pana la acel moment vom sti ce institutie se va ocupa de pregatirea viitorilor agenti imobiliari atestati si care va fi costul acestui tip de pregatire.

In cadrul cursurilor se va urmari asimilarea de informatii din domeniul constructiilor, comercial si fiscal, pentru ca viitorii agenti atestati sa cunoasca legislatia referitoare la tranzactiile imobiliare si alte aspecte legate de felul in care functioneaza piata imobiliara.

“O alta noutate va fi infiintarea in Romania a unei autoritati care va fi responsabila cu implementarea standardului”, a precizat Zilisteanu.

In ce fel va contribui atestarea la conturarea unui nou tip de profesionist in imobiliare? Care sunt abilitatile pe care cursantii le vor dobandi la absolvirea lor si cum se vor reflecta ele in metodologia de lucru a unui agent imobiliar care va detine un astfel de atestat?


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.