Pe langa remuneratia lunara, salariatii primesc bonuri cadou, precum si alte tipuri de bonusuri Motivarea extrasalariala a angajatilor a devenit in Romania o afacere in sine. Daca luam in considerare valoarea bonurilor cadou acordate de companiile specializate in emiterea tichetelor de masa, putem aprecia ca asemenea tip de recompensare se ridica la aproape 70 milioane de euro.

Cum faci sa iti cresti cifra de afaceri daca vanzarile tale depind de performantele distribuitorilor? Nu ii poti forta sa investeasca in dezvoltarea retelei ori in training.

Poti totusi sa-i motivezi pe vanzatorii lor sa iti vanda mai bine marfa ta. Plecand de la emiterea bonurilor cadou, companiile au descoperit o piata in programele de motivare si fidelizare croite pe nevoile clientului.
Anual, acestea gestioneaza sute de astfel de proiecte pentru clienti care vor fie sa-si promoveze mai bine serviciile prin intermediul partenerilor cu care lucreaza, fie sa isi motiveze propriii angajati. Pe scurt, un astfel de program se desfasoara astfel: consultantii companiei stabilesc impreuna cu beneficiarii obiectivele, de obicei de vanzari, iar atingerea tintelor este premiata. Cele mai bune performante beneficiaza de obicei de premiul cel mare.

Fidelizare, atat pentru angajati, cat si pentru partenerii de afaceri

Cererea de programe de motivare si fidelizare Accentiv, oferite de compania Accor Services, a crescut in acest an cu aproape 40%. Cele mai multe proiecte, peste 60%, sunt cele de motivare externa, ale companiilor" care vand preponderent prin distribuitori si dealeri.

Ca domenii de activitate se evidentiaza pharma si FMCG. Cristina Hlinschi, director Marketing &Comunicare al Accor Services, remarca insa si o crestere puternica a cererii pentru progamele de motivare si fidelizare a propriilor angajati ai companiilor, nu doar pe cei ai partenerilor de afaceri. Surprinzator, companiile care apeleaza la astfel de servicii nu sunt neaparat multinationale. Aproape jumatate dintre beneficiari sunt firme romanesti, medii si mari, ne spune Hlinschi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.