Daca cercetam piata imobiliara din Romania, observam ca in privinta pretului unei locuinte exista o situatie paradoxala. O casa cumparata in urma cu un an va avea un pret de vanzare mult mai mare anul urmator, indiferent daca vorbim despre locuintele construite in urma cu 50 de ani sau despre cele noi. Totusi sunt multi factori care duc la scumpirea locuintelor de la an la an.

De ce se scumpesc locuintele? Lipsa apartamentelor libere si a terenurilor de constructii, precum si salariile mici pentru muncitorii calificati de pe piata de profil sunt cativa dintre factorii care duc la scumpirea locuintelor, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara EuroMetropola.

Lipsa fortei de munca calificate si migrarea spre alte piete

Incepand cu anii `90 numarul constructorilor din Romania a scazut la o treime si o mare parte din muncitori au ales sa migreze in strainatate, consecinta fiind scumpirea mainii de lucru din tara.

“Scumpirea locuintelor ca rezultat al migratiei fortei de munca spre alte tari europene unde muncitorii calificati sunt mai bine remunerati e un fenomen la care asistam de mai bine de 5 ani. In aceasta situatie, una dintre masurile care se pot lua pentru a-i motiva pe muncitori sa ramana in tara sa lucreze, este aceea a majorarii salariilor. Ca si dezvoltator, stii cat de importanta este mana de lucru pentru ca lucrarile sa se finalizeze in termenul promis, iar calitatea sa atinga anumite standarde de exigenta”, ne spune Monica Marin, Partner Manager la compania imobiliara EuroMetropola.

Cresterea salariilor minime in constructii

Statul roman a ales sa stopeze migratia fortei de munca prin marirea cu 23%, de la 1 ianuarie 2007, a salariilor minime pentru muncitorii calificati, ceea ce ar spori atractivitatea lucrului in tara. Pe de alta parte, patronatele si sindicatele din constructii au convenit, prin acordul social sectorial, cresterea salariului minim brut al muncitorilor necalificati de la 440 lei la 500 de lei la sfarsitul acestui an., urmand ca in 2008 sa atinga valoarea de 700 lei iar in 2009 la 900 de lei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.