Ministerul Agriculturii va trebui sa recupereze sume mari de bani de la proprietarii de terenuri agricole care nu au folosit subventiile de la stat pentru infiintarea de culturi agricole, ne-a declarat Miron Moldovan, seful Directiei Generale Buget-Finante din cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta a afirmat ca ar putea fi vorba de sute de miliarde de lei. Potrivit estimarilor, ar putea fi inapoiati circa 600 de miliarde de lei. In aceasta perioada, Ministerul Agriculturii efectueaza o ancheta pentru a identifica persoanele care au utilizat banii statului in scopuri personale. "Am cerut o analiza asupra modului in care s-au utilizat banii. Analiza ar putea fi finalizata in urmatoarele trei saptamani", a precizat Moldovan. El mai spune ca majoritatea celor aflati in aceasta situatie o constituie arendatorii.

Arendatorii au 'subtilizat>> banii

Proprietarii de terenuri au primit banii, dar nu i-au dat mai departe arendasilor pentru efectuarea lucrarilor agricole. "Au luat banii declarand ca vor contribui la infiintarea culturilor. Au venit si cu declaratii pe proprie raspundere ca au fost infiintate", a mai spus Moldovan. Insa arendasii au reclamat faptul ca proprietarii de pamanturi nu au le-au dat nici un ban din subventii. "Au declarat ca au infiintat culturi cand in realitate nu au facut acest lucru. Si-au luat banii si au plecat cu ei acasa. Doar 10% din banii acordati lor au fost folositi in agricultura. Subventia s-a dat numai la proprietari", ne-a spus Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania. Insa recuperarea banilor va fi foarte dificila avand in vedere ca nu sunt prevazute prin lege procedurile necesare. "Nu stim cum vom face", a precizat Moldovan. Suprafata agricola data in arenda insumeaza circa 800 de mii de hectare.

Mentionam ca pentru fiecare hectar infiintat, subventia este de 2,5 milioane lei, efortul bugetar fiind de aproximativ 15 miliarde de lei. Pana acum s-au dat banii pentru lucrarile din toamna, circa 6.000 de miliarde de lei, insemnand un milion de lei. Pentru culturile din primavara, banii se dau sub forma de cupoane care pot fi utilizate pentru achizitionarea de seminte, ingrasaminte si pesticide.

Cupoanele nu au ajuns inca la agricultori

Si cupoanele agricole sunt un motiv de nemultumire pentru producatorii agricoli. "Lucrurile s-au complicat si mai tare cu aceste cupoane", a spus Radulescu. Producatorii agricoli sustin ca bonurile valorice si subventia pentru motorina inca nu au ajuns la agricultori, iar sistemul de acordare este extrem de complicat. "Am platit acelasi pret pentru motorina, desi suntem cu tractoarele in camp, iar cei la care m-am prezentat cu adeverinta de livrare mi-au spus ca nu cunosc ordonanta prin care se acorda o subventie de 5.000 lei/litrul de motorina utilizata in agricultura", a declarat Radulescu.

Acesta a explicat ca, din momentul in care ministerul a anuntat introducerea cupoanelor agricole si subventia la motorina, preturile la inputuri si la motorina au crescut semnificativ.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.