China a marit rata dobanzilor a treia oara, din martie, pentru a calma cea mai mare crestere economica din ultimii 12 ani si pentru a retine inflatia, relateaza bloomberg.com.

Rata imprumuturilor pe un an va creste pana la 6,84 procente, cea mai mare crestere in mai mult de opt ani, de la 6,57%, incepand de luni, a publicat People Bank Of China pe site-ul oficial. Rata dobanzii unui imprumut pe un an va creste pana la 3,33 procente, de la 3,06 procente.Cresterile doresc sa incetineasca imprumuturile si investitiile alimentate de exporturile record, dupa ce China a anuntat joi o crestere in T2 de 11,9%.Yuan-ul a scazut la 7,5740 fata de dolar, de la 7,5750 inainte de anunt. China este sub presiune pentru a permite o apreciere mai rapida a monedei nationale pentru a incetini fluxul de bani care intra in economie din exporturi si sa usureze tensiunile de comert cu Statele Unite si Europa.

Cresterea dobanzii va ghida "rezonabil" cresterea in depozitele monetare, imprumuturile si investitiile si va "regulariza si stabiliza" asteptarile inflatiei, a mai scris banca centrala.Cresterea preturilor la alimente a impins rata inflatiei la 4,4% luna trecuta.

Prefera sa investeasca decat sa stranga banii

Investitiile in fabrici si imobiliare a crescut cu 26,7% in primele sase luni, accelerand de la o crestere per total de 24,5 procente in 2006. Cheltuielile cresc riscul de supraproductie si vor inactiva fabricile, daca economia incetineste brusc.

China a exportat mai mult cu 112,5 miliarde dolari decat a importat in primele sase luni, o crestere de 84% fata de anul trecut.Maririle preturilor alimentelor, ale actiunilor si ale preturilor imobiliare, si o lichiditate excesiva de la comertul in surplus "ar putea, in combinatie, sa impinga inflatia inainte", a declarat joi Li Xiaochao, oficial la Biroul de statistica.Presedintele rezervei federale, Ben S. Bernanke, a spus joi ca o apreciere rapida a monedei nationale va ajuta economia Chinei sa isi schimbe "orientarea prea mare catre exporturi, si nu destula pentru pietele interne". Moneda nationala a castigat 9,3 procente impotriva dolarului de la sfarsitul schimbului valutar fix din iulie 2005.M2, cea mai extinsa masura pentru stoc monetar din China, a crescut cu 17,1 procente in iunie fata de anul trecut, depasind tinta anuala a bancii centrale de 16 procente pentru a cincea luna.

Banca centrala detine 1,3 trilioane dolari in rezerve

Bancile si-au extins cu 335 miliarde dolari noile imprumuturi in primele sase luni din 2007, deja cu 80% fata de totalul de anul trecut.Banca centrala a cerut celor care ofera credite sa puna deoparte sume mari de bani, de cinci ori deja in acest an. Guvernul planuieste sa absoarba surplusul de bani prin vanzare de obligatiuni in valoare de 1,55 trilioane de yuani in urma ideii de a crea o agentie pentru a administra o parte din cele 1,3 trilioane dolari rezerve de valuta.Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma, agentia de planning economic de top a Chinei, prezice ca surplusul de comert se va largi la un record de 250 miliarde dolari pana la 300 miliarde dolari in acest an, de la 177,5 miliarde dolari in 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.