Cele mai multe salarii brute de peste 2.000 de euro sint in sectorul financiar si in cel al tranzactiilor imobiliare. Cele mai putine se ofera in sanatate si invatamint.
18.622 de romani aveau un salariu brut de peste 6.000 de lei in luna octombrie 2006, releva cea mai recenta analiza salariala realizata de Institutul National de Statistica (INS). Procentual, acest lucru inseamna ca un roman din 250 cistiga peste 2.000 de euro din salariul trecut pe cartea de munca. Fata de 2005, numarul celor cu salarii brute de minimum 6.000 de lei a crescut cu aproximativ 7.000. Potrivit analizei INS, printre cei 18.622 sint si 51 de muncitori.

Cei mai multi salariati remunerati cu peste 6.000 de lei lunar se ocupa de intermedieri financiare si de tranzactii imobiliare. La polul opus, cei mai putini angajati din aceasta categorie activeaza in sanatate si invatamint. Din punctul de vedere al salariului mediu brut din diferitele sectoare de activitate, cel mai bine platiti sint salariatii care se ocupa de intermedieri financiare, cei din industria extractiva, energie electrica, gaze si apa, transport si comunicatii, precum si angajatii din domeniul tranzactiilor imobiliare. Toti acestia beneficiaza de un salariu mediu de baza mult mai mare decit cel mediu pe economie, care era in octombrie 2006 de 850 de lei. Specialistii in resurse umane sustin ca numarul celor care incaseaza peste 6.000 de lei ar putea fi mai mare. Aceasta in conditiile in care multi manageri isi incaseaza veniturile salariale pe microfirmele proprii. „Este mai avantajos din punct de vedere fiscal sa cistigi bani din dividende datorita contributiilor la sanatate. Eu cred ca sint mult mai multi care cistiga peste 6.000 de lei“, este de parere Adrian Stanciu, partener in cadrul companiei de consultanta Ascendis. Numarul salariatilor din intermedieri financiare care au venituri brute de peste 6.000 de lei este de aproximativ 4.600 (unu din sase oameni). Salariul mediu brut din acest domeniu este de 2.300 de lei. In tranzactiile imobiliare, un salariat din 100 are venituri brute de peste 6.000 de lei. Numeric, este vorba despre 2.500 de persoane. Cistiga bine si cei care fac transporturi. Peste 2.400 de persoane - altfel spus, un angajat din 125 - au un salariu brut de peste 6.000 de lei. Urmeaza cei din administratia publica, unde un om din 200 beneficiaza de venituri brute de peste 6.000 de lei, si cei din industria hoteliera, unde 144 de angajati au asemenea salarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.