Imperial Tobacco, producatorul tigaretelor Davidoff, a anuntat miercuri ca va cumpara grupul Altadis pentru 12,6 miliarde de dolari, adaugandu-si in portofoliu branduri ca Gauloises sau Cohiba, relateaza International Herald Tribune.

Mutare pe piata europeana a tutunului Imperial Tobacco a platit cate 50 de dolari, bani gheata, pentru fiecare actiune Altadis, cu 29% mai mult decat pretul oferit de grup in 14 mai, data la care Imperial a inaintat prima oferta, de 45 de dolari pe actiune.

Daca va fi aprobata de actionarii ambelor companii, tranzactia va reprezenta cea mai mare achizitie de pe piata europeana a tutunului, precum si sfarsitul unei batalii a ofertelor de preluare intre Imperial Tobacco si fondul privat de investitii CVC Capital Partners.

Asimilarile din industria tutunului s-au ridicat la peste 40 de miliarde de doalri in ultimele opt luni. Companiile incearca o crestere pe piata matura a tutunului, afectata de ultimele reglementari si restrictii anti-fumat. In decembrie, Japan Tobacco a confirmat cumpararea grupului Gallaher, producatorul tigaretelor Benson & Hedges, in schimbul sumei de 15 miliarde de dolari. La inceputul anului, Imperial Tobacco a investit 1,9 miliarde de dolari, pentru extinderea Commonwealth Brands in America.

Prin cumpararea Altadis, Imperial va castiga o cota din pietele de tutun din Rusia si Maroc, precum si controlul asupra celui mai mare jucator de pe piata trabucurilor - o industrie in crestere rapida, cu margini operationale mai largi decat cele ale tigaretelor. Un alt punct de atractie oferit de Altadis este ca inregistreaza cele mai multe vanzari in Spania si Franta, tari in care consumul de tutun este mai energic decat in Marea Britanie. Imperial detine 46% din piata britanica a tutunului, in conditiile in care guvernul britanic a interzis, la inceputul acestei luni, fumatul in spatiile publice.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.