Firmele de recuperare a creantelor, fie ele credite neachitate la banca sau facturi de telefon neonorate, n-au la dispozitie bata recuperatorului de cartier. Ataca insa cu psihologia fina si cu capacitatea de a te convinge ca din jocul acesta numai tu, datornicul, ai de pierdut.

Putini sunt datornicii care nu cedeaza in fata amenintarii supreme: isi pot pierde bunurile, prin executare silita.

"Recuperatorii" miros de la o posta scuzele si lacrimile mincinoase. Ca sa nu o ia razna, isi
impun sa nu se implice sufleteste in dramele reale ale datornicilor.

Firmele de recuperare a creantelor, fie ele credite neachitate la banca sau facturi de telefon neonorate, n-au la dispozitie bata recuperatorului de cartier. Ataca, insa, cu psihologia fina si cu capacitatea de a te convinge ca din jocul acesta numai tu, datornicul, ai de pierdut. Incepand cu primul telefon prin care afli ca o firma specializata in recuperare e cu ochii pe tine si pana la ofiterul de colectare care iti bate la usa, somandu-te sa platesti, putini sunt datornicii care nu cedeaza in fata amenintarii supreme: isi pot pierde bunurile, prin executare silita. Vrajiti de usurinta cu care poti sa iei un purcoi de bani de la banci, multi romani ajung materie prima pentru firmele de recuperare de datorii. Parca toti uita un lucru: trebuie sa-i dea inapoi cu varf si indesat, orice s-ar intampla, pentru ca banca nu accepta scuze. Fie ca nu-si mai pot achita ratele la credit, fie ca dau uitarii abonamentul sau facturile la telefonul mobil, in ochii firmelor de recuperare datornicii se impart in doua: cei care ajung fara intentie si din motive obiective in postura de rau-platnici, dar coopereaza pentru plata datoriei si cei care refuza sau mint de ingheata apele.

Sa atarni pe pereti reclame nastrusnice la credite bancare genul "foarte avantajos", doar cu buletinul, asa cum au facut recuperatorii de creante neincasate de la Eos KSI Romania, la intrarea in luxosul lor sediu, seamana putin cu a vorbi despre funie in casa spanzuratului. E mai degraba un avertisment: vrajiti de usurinta cu care poti sa iei un purcoi de bani de la banci, multi romani ajung materie prima pentru firmele de recuperare de datorii. Parca toti uita un lucru: trebuie sa-i dea inapoi cu varf si indesat, orice s-ar intampla, pentru ca banca nu accepta scuze. "Fiecare dintre noi a avut datorii si, cu siguranta, va avea. Asta e bine, spun economistii. Un credit pentru o casa poate fi o investitie. Problema apare atunci cand te indatorezi peste masura, fata de veniturile pe care le ai. Sau cand iti iei un credit bazandu-te pe faptul ca trei ani de acum incolo ai un job, dar peste un an constati ca firma se restructureaza sau ca nu ai obtinut promovarea la care sperai", arata urcusurile si coborasurile creditului la banca Adrian Boghiu, director general al Eos KSI Romania.

"Romanul e un rau-platnic. Nu are educatia occidentala, unde totul se plateste la timp ca altfel o patesti. E o larghete, asa... Primesc o notificare de la banca, vad ca nu se intampla nimic si o asteapta pe a doua. Multi cred ca e ca la lumina, nu te debranseaza imediat daca nu platesti. Dar, cand primesc o notificare de la o agentie specializata, impactul psihologic e foarte mare. Doamne, astia se ocupa strict de cazul meu", e necrutator Constantin Coman, manager pe probleme legale al recuperatorilor de la Coface Romania.

Fie ca nu-si mai pot achita ratele la credit, fie ca dau uitarii abonamentul sau facturile la telefonul mobil, in ochii firmelor de recuperare datornicii se impart in doua: cei care ajung fara intentie si din motive obiective in postura de rau-platnici, dar coopereaza pentru plata datoriei si cei care refuza dialogul sau mint de ingheata apele. Cu primii, recuperatorii negociaza planuri de rate, le acorda timp si ii ajuta cu solutii de plata. Pentru ceilalti, nu au mila si ajung rapid la executorul judecatoresc, care transforma in bani lichizi bunurile datornicului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.