Avocatura a iesit din perioada "romantica"

Valoarea pietei a fost de 120 de milioane de euro in 2006

Fuziunile si achizitiile asigura profituri generoase

Piata romaneasca de avocatura se transforma pe zi ce trece intr-un veritabil business pentru casele de profil care isi desfasoara activitatea in interiorul granitelor tarii. Cresterea numarului si a complexitatii proiectelor ce necesita implicarea caselor de avocatura face din jucatorii locali adevarate tinte de preluare pentru marile companii internationale. Cu toate ca la sfarsitul anului trecut valoarea pietei a fost de circa 120 de milioane de euro, aderarea Romaniei in randul Comunitatii Europene este considerata momentul zero pentru firmele de avocatura din domeniu.

"Este probabil ca 1 ianuarie 2007 sa fi marcat incheierea 'perioadei romantice>> a avocaturii in Romania si inceputul unui proces de durata la capatul caruia 'avocatura>> va fi privita ca un business - organizata dupa principiile unei corporatii - si mai putin ca o 'profesiune liberala>>.

Piata de avocatura se va maturiza si va creste odata cu intreaga piata de servicii din Romania", a declarat Ovidiu Constantinescu, PR Manager al Bostina si Asociatii, pentru Curierul National.
Cu toate acestea, Constantinescu este de parere ca piata de avocatura din Romania va ramane "fragmentata si polarizata" si in cursul acestui an."Noi nu anticipam sa aiba loc evenimente majore care ar putea sa schimbe fundamental 'peisajul>>. E greu de crezut ca vor avea loc consolidari - atat de necesare pentru maturizarea unei piete - iar febra aparitiei marilor case internationale la Bucuresti s-a mai temperat", a afirmat Constantinescu.

Si Tuca, Zbarcea si Asociatii considera ca avocatura romaneasca a inceput sa migreze de la un profesionalism considerat traditional, la unul de business. "Din ce in ce mai mult, locul avocatului traditional este luat de avocatul de business. Avocatul de business ofera servicii integrate, inovatoare, practica onorarii flexibile, si implementeaza politici axate pe comunicarea permanenta cu clientul - un client din ce in ce mai exigent si sofisticat - si intelegerea exacta a nevoilor acestuia. Ca exista si in Romania avocati inovatori, o demonstreaza ultimul raport al Financial Times - FT Innovative Lawyers. Astfel, in vreme ce inovatia nu mai este de mult o noutate in Europa Occidentala, Financial Times situeaza tara noastra pentru prima data pe harta pietelor de avocatura din Europa", ne-a explicat Alina Nicolae, PR Manager al Tuca, Zbarcea si Asociatii.

De evolutia pe care o cunoaste piata de avocatura romaneasca ne vorbeste si Coltuc Marius, titular de cabinet la casa Coltuc. "Piata avocaturii din Romania este intr-o continua dezvoltare, dar la romani exista mentalitatea de a vedea intr-un avocat o persoana care urmareste castiguri materiale si nu un confident, un sprijin pentru afacerea sa. Consider ca avocatura din Romania se va dezvolta proportional odata cu economia".

"Corporate", notiunea cheie in afacerile avocatilor

Firmele de avocatura ofera servicii de asistenta in toate domeniile, incepand cu real-estate, asigurari, litigii, proprietate intelectuala si terminand cu energie, achizitii publice sau fonduri europene. Insa "grosul" banilor intra in vistieria caselor de avocatura din fuziunile si din achizitiile ce se petrec la nivel de corporate. PR Managerul Bostina si Asociatii nu a dorit sa precizeze care este departamentul care "pompeaza" sumele importante din totalul afacerilor firmei, dar tranzactiile de anvergura in care a fost (sau este, n. red.) implicata Bostina si Asociatii sunt edificatoare: listarea Transelectrica, listarea Alumil, Privatizarea Antibiotice Iasi, privatizarea Electroputere Craiova, Fondul Proprietatea sau privatizarea Romtelecom. In 2006, segmentul de corporate a tractat, practic, afacerile Tuca, Zbarcea si Asociatii. "Anul trecut, veniturile au provenit in cea mai mare parte din sectorul privat, cele mai 'productive>> trei domenii pentru noi fiind dreptul societar (corporate) (28%), dreptul imobiliar (real estate) (21%) si litigiile (19%). In afara de acestea, o pondere insemnata in cifra noastra de afaceri a fost reprezentata de fuziuni si achizitii, concurenta, drept bancar si dreptul muncii", ne-a spus Alina Nicolae. Veniturile casei Coltuc au avut de "suferit" si ele datorita combustibilului numit "corporate", cea mai mare pondere din castiguri fiind obtinuta de la persoanele juridice romane.

Statul, neinteresant pentru case

Desi firmele de avocatura au un portofoliu consistent de clienti, afacerile cu statul nu constituie o componenta importanta a tranzactiilor in care sunt implicate casele. "In 2006, doar 1% din cifra de afaceri a fost realizata din tranzactii cu statul. Strategia pe care am urmat-o in ultimii doi ani s-a axat pe crearea si dezvoltarea de servicii noi, atractive pentru sectorul privat- in speta, companii internationale care deruleaza proiecte majore in Bucuresti si mai ales in provincie, unde nevoia de servicii de consultanta juridica de calitate se simte
si mai acut", ne-a precizat Constantinescu. In momentul de fata, portofoliul Tuca, Zbarcea & Asociatii include aproximativ 400 de clienti, dintre care in jur de 80% reprezinta clienti privati - atat societati romanesti, cat si companii internationale care deruleaza activitati in Romania, veniturile casei, in 2006, provenind in majoritate din serviciile de asistenta juridica acordate acestui segment de clientela. Restul de 20 de procente reprezinta societati detinute de stat sau alte institutii guvernamentale si persoane fizice. Clientii privati reprezinta 98% din totalul portofoliului casei Coltuc.

Afacerile "duduie" de la an la an

Evolutia fulminanta a afacerilor firmelor de avocatura din Romania deschide noi perspective de expansiune si in exteriorul Romaniei. "In 2005 aveam un numar de opt avocati colaboratori si 2 parteneri de specialitate", ne-a spus Marius Coltuc. In acel an, casa a inregistrat o cifra de afaceri de 50.000 de euro, in 2006 compania a avut afaceri de 850.000 de euro, iar pentru 2007 preconizeaza o crestere de 45%. In prezent, forta de munca a casei de avocatura Coltuc numara 17 avocati colaboratori si 15 parteneri de specialitate. Coltuc detine birouri de lucru in Teleorman, Giurgiu, Sibiu si Bucuresti, iar activiatile casei s-au extins din 2007 in Italia, Spania si Statele Unite ale Americii.

"In 2006, am facturat servicii catre clienti in valoare de 8,7 milioane de euro, din care am incasat efectiv 7,4 milioane de euro. Comparativ cu cele noua luni de activitate din 2005, incasarile noastre s-au triplat, iar pentru anul in curs estimam o cifra de afaceri de 12 milioane de euro", anticipeaza Alina Nicolae.
Pentru moment, Tuca, Zbarcea & Asociatii isi concentreaza strategia pe consolidarea activitatilor in interiorul Romaniei. "Recent, am deschis la Cluj-Napoca primul nostru birou secundar, in parteneriat cu un cabinet local de avocatura, Nistorescu, Somlea & Asociatii. Politica noastra de 'proximitate>> este justificata de dorinta de a fi aproape de clientii nostri, dar si de existenta unei cereri crescande de servicii juridice de specialitate in zona de vest a tarii. La Cluj ne vom concentra pe proiecte din domenii cheie, precum dreptul societar, fuziuni si achizitii, drept imobiliar si litigii. Biroul de la Cluj este punctul central pe o harta care va include, cu siguranta, si alte orase mari. O extindere la nivel international nu este deocamdata o prioritate, cu toate ca analizam posibilitatea deschiderii unui cabinet de avocatura la Chisinau", ne-a spus PR Managerul Tuca, Zbarcea & Asociatii.

Paris si Bruxelles, orasele vizitate de Bostina si Asociatii

Anul 2006 a fost unul fructuos pentru Bostina si Asociatii, care aproape si-a dublat incasarile din 2005, cand obtinea 6,4 milioane de euro. Casa de avocatura are 13 sedii secundare in tara si trei prezente internationale: in Cipru (Bostina & Associates Ltd), Elvetia (Bostina & Associates S.A.) si Austria (Bostina & Associates GmbH). "Vom studia oportunitatile de extindere atat in Romania, cat si pe plan international, si vom decide in consecinta.

Dupa cum am demonstrat-o anul trecut, extinderea pe alte piete nu ne este straina si nu ne este teama sa facem acest pas (poate Paris sau Bruxelles). Pasul insa trebuie sa aiba insa o solida fundamentare economica si sa se justifice din punct de vedere financiar", a dezvaluit Constantinescu.

Recomandarile conteaza pentru angajare

Casele de avocatura contactate de Curierul National au precizat ca, atunci cand o persoana este interesata sa se angajeze, conteaza foarte mult si daca vin cu o recomandare de la cineva din avocatura. "Suntem mereu in cautarea unor avocati care sunt mai mult decat simpli avocati, care nu stiu decat paragrafele de lege. Cautam avocati care sa inteleaga proiecte economice complexe, care au cunostinte financiare (chiar daca elementare) si care au viziunea 'business>>-ului pe care trebuie sa-l transpuna in termenii unui contract. Folosim serviciile unor agentii de recrutare online, dar multi avocati tineri doresc sa se alature echipei noastre si ne trimit prospectiv CV-urile lor.

De asemenea, lumea avocatilor e relativ mica, iar reputatia profesionala a unei persoane este bine cunoscuta de colegii de breasla si, ca atare, recomandarea unui avocat asociat poate sa constituie un motiv suficient de puternic pentru a castiga cuiva o invitatie la interviu", a explicat PR Managerul Bostina si Asociatii. Printre metodele de recrutare a angajatilor folosite de Tuca, Zbarcea si Asociatii sunt cooptarea studentilor inca din timpul scolarizarii, recomandarile unor profesori sau anunturile de recrutare, dar si derularea unei campanii pe durata mai multor luni de zile. "Daca doresti sa activezi cu succes in domeniul avocaturii, trebuie sa cauti intotdeauna colaboratorii cei mai buni. Recrutarea fortei de munca se face prin internet, anunturi in mass- media si recomandari", a spus Marius Coltuc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.