In prezent companiile romanesti se confrunta cu cresteri de preturi semnificative la consumul de energie electrica. Pe de o parte, acestea sunt cauzate de cresterea cererii de electricitate la nivel regional.

Cum pot marile companii romanesti sa isi reduca costurile la energia electrica Pe de alta parte, productia de energie din Romania este limitata din cauza reducerii productiei hidro, generata de seceta.

Mai mult, Bulgaria se confrunta de asemenea cu o reducere a productiei cauzata de inchiderea unei centrale nucleare. O cerere crescuta, coroborata cu o reducere a resurselor, genereaza recentele cresteri de preturi. Cu toate acestea, in functie de statutul prezent al fiecarei companii (consumatori > 10 GWh/an) se pot lua diferite masuri care sa stabilizeze si chiar sa reduca costurile la consumul de energie electrica.

Petrom, economii totale de pana la 20 la costurile cu energia electrica

Horvath & Partners este compania de consultanta manageriala care a ajutat Petrom SA sa implementeze masuri de optimizare o costurilor cu energia electrica. Datorita trecerii de la un consumator captiv la unul eligibil, Petrom a reusit sa isi reduca substantial preturile platite pe electricitate. Mai mult, un centru de management al energiei nou implementat la recomandarile Horvath & Partners ajuta in prezent Petrom sa isi imbunatateasca estimarile de consum de energie electrica si consumul in sine.

Ca rezultat, platile de penalizare au devenit in 2006 mai mici de 0,1% din totalul costurilor cu energia electrica. Nu in ultimul rand, analiza retelei si a imbunatatirilor aduse la retelele conexe au contribuit la reduceri de costuri suplimentare in cadrul Petrom, ceea ce a rezultat in economii totale de pana la 20% in ceea ce priveste costurile cu energia electrica.

Marc-A. Lempart, Senior Project Manager Horvath & Partners, a dezvoltat o serie de masuri pentru optimizarea costurilor cu energia electrica, fezabile pentru marile companii romanesti si necesare pentru cresterea competitivitatii acestora in contextul integrarii europene.

Una dintre masurile recomandate este schimbarea furnizorului de energie pentru a reduce preturile la energie. Pe baza prezentului contract de energie, una din principalele modalitati de scadere a costurilor la energie este conversia dintr-un consumator captiv intr-unul eligibil. Desi 83,5% din piata romaneasca de energie este liberalizata, doar aproximativ 60% este utilizata de consumatori eligibili care au posibilitatea de a negocia pretul la energie pe piata libera, in loc sa plateasca un tarif reglementat.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.