Randamentul adus de Omninvest pentru primul semestru al acestui an a depasit evolutia indicelui BET-FI

Desi este bine-cunoscut faptul ca randamentele fondurilor mutuale nu se ridica la nivelul celor aduse de actiunile listate, in primul semestru al acestui an Omninvest a reusit sa contrazica regula clasica. Cel mai ridicat ritm de crestere al unui indice bursier a fost depasit de performanta inregistrata de Omninvest.

Fondurile mutuale, desi nu se bucura de aceeasi notorietate ca actiunile listate, au crescut in ochii investitorilor, atat datorita randamentelor ridicate aduse, cat si a riscului mai mic decat investitia pe piata de capital. Spre exemplu, noua dintre fondurile deschise prezente pe piata romaneasca de capital au adus, in primele sase luni ale acestui an, un randament mai mare decat cel inregistrat de indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In conditiile in care indicele BET s-a majorat cu 14,4% in perioada ianuarie-iunie 2007, castigul adus de Omninvest a fost de 36,82%, mai ridicat chiar decat cel adus de un portofoliu realizat cu cele cinci actiuni SIF pe structura indicelui BET-FI.

Investitori mai putini

Desi investitiile in fondurile mutuale s-au dovedit, in unele cazuri, mai profitabile decat plasamentele in actiuni listate, numarul celor care au optat in acest an pentru unitatile fondurilor deschise s-a redus cu 0,4%. Cu alte cuvinte, 322 de investitori au renuntat in primele cinci luni la plasamentele in unitati de fond, optand, cel mai probabil, pentru actiunile listate. Cele mai importante retrageri au afectat fondurile monetare si cele de obligatiuni, care nu au rasplatit investitorii cu randamente multumitoare in ultimii ani. Dar trebuie mentionat ca au fost constatate retrageri si din cadrul fondurilor diversificate sau cu plasamente preponderent pe Bursa, acolo unde riscul a fost mai ridicat.

Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, cel mai rentabil fond a pierdut 35 de investitori, in timp ce KD Maximus 22, Napoca 68 si Fortuna Classic 11. Desi fondurile mutuale sunt destinate in special persoanelor fizice, pentru ca le ofera oportunitati de plasament cu sume mai mici, la sfarsitul lunii mai, investitorii institutionali detineau o pondere majoritara, ajungand la 58% din activele cumulate ale fondurilor mutuale. Pe categorii de fonduri, cele mai atractive pentru investitorii institutionali au fost fondurile monetare, unde detin o pondere de peste 84,4%, in timp ce la fondurile de obligatiuni procentul este de 59,8%. In schimb, fondurile cu plasamente preponderent in actiuni listate au o importanta scazuta pentru institutionali, ponderea acestora fiind de numai 46,4%.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.