Sectorul constructiilor a fost adevarata locomotiva a majorarii Produsului Intern Brut, de peste 6 la suta

Consolidat de constructii si credite ipotecare, dar si de speculatiile de pe piata valutara, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat cresteri substantiale si sustinute in ultimii sase ani. Este insa vorba de un boom economic in adevaratul sens al cuvantului sau doar de o crestere economica notabila, dar care nu face din Romania un nou "tigru" al Estului.

Parerile analistilor economici sunt impartite. Cert este insa faptul ca toata aceasta evolutie este amenintata de mai multe riscuri, analistii sustinand

la unison ca autoritatile trebuie sa fie extrem de precaute si sa se fereasca de masuri populiste, cu iz electoral.

Profesorul Daniel Daianu considera ca nu este vorba nicidecum de un boom economic, atata vreme cat alte tari din regiune au inregistrat cresteri economice mult mai sustinute decat cea a Romaniei: 9% in Letonia si 7% in Rusia. Pe de alta parte, leul a devenit un simplu activ speculat de fondurile straine, nemaiavand nici o legatura cu fundamentele economiei. "Pe termen lung, mi-e teama ca nu vom reusi sa atingem castigul de productivitate care sa justifice aprecierea leului", avertizeaza analistii.Totusi, nimeni nu se asteapta la o criza in viitorul apropiat, ci doar la o incetinire a ritmului de crestere.

Constructiile si creditele ipotecare au consolidat majorarea PIB
In ultimii ani, sectorul constructiilor, in special pe segmentul rezidential, a fost o adevarata locomotiva a cresterii economice, impulsionat fiind de dezvoltarea exploziva a creditelor ipotecare. Acum, avutia populatiei este de asteptat sa primeasca un nou imbold, prin introducerea pensiilor private. Alaturi de Rusia, Serbia si Bosnia si Hertegovina, Romania este in primul pluton de dezvoltare.

spre deosebire de bulgari sau polonezi, in cazul carora atat raportul dintre avutia neta pe PIB, cat si cel dintre avutia neta corectata pe PIB si-au mentinut tendinta de crestere, romanii si rusii par sa fie extrem de hotarati sa beneficieze de pe urma noilor oportunitati de pe piata financiara. Aceasta este una dintre concluziile unei analize a UniCredit Group referitoare la activele financiare ale populatiei din Europa Centrala si de Est.

Aceste active au crescut considerabil anul trecut, pana la 583 miliarde de euro, fiind cu peste 14% mai mari fata de nivelul din 2005. Astfel, avutia financiara a populatiei a crescut pana la 57% din Produsul Intern Brut (PIB), in principal datorita rezultatului evolutiei economiilor din Europa Centrala si de Est, precum si a unei puternice cresteri a pretului activelor si a acumularii continue de fonduri de pensii. Acum, regiunea ECE reprezinta circa 1% din avutia globala, estimata la 81.000 miliarde de euro in 2006.

Diversificarea si ritmul cresterii activelor populatiei au fost depasite de cresterea indatorarii populatiei din Europa Centrala si de Est. Anul 2006 a fost un an de crestere dinamica in activitatea de creditare bancara, indatorarea populatiei crescand anual cu 33% (fata de 43% in 2005 si de numai 6% in 2001) pana la aproape 180 miliarde de euro.

Ca proportie din PIB, indatorarea populatiei pare sa fie inca relativ scazuta in Europa Centrala si de Est: in 2006, pasivele financiare ale populatiei au atins nivelul de 17%, comparativ cu 54% in zona euro.
"Aceasta ne arata faptul ca, in pofida convergentei rapide, inca exista potential pentru cresteri viitoare in regiunea ECE", a declarat Erich Hampel, director al Diviziei ECE din UniCredit Group si presedinte executiv al Bank Austria Creditanstalt.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.