Romania va trebui sa apeleze la forta de munca din Lumea a treia. Aceasta este concluzia Raportului National al Dezvoltarii Umane Romania 2007, care avertizeaza asupra disparitiei fortei de munca ieftina de pe piata din tara noastra.

In acest sens, elaborarea unei legislatii referitoare la migrarea fortei de munca se recomanda a fi o prioritate pentru Guvern.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a adus, pe langa beneficii, si lucruri nefaste pentru economie. Raportul National al Dezvoltarii Umane Romania 2007, elaborat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), releva faptul ca migrarea fortei de munca in afara tarii a provocat o presiune uriasa asupra salariilor. In conditiile in care tot mai multi romani vor pleca sa lucreze in tarile UE, atrasi de legislatia de munca permisiva din Europa, Romania va pierde avantajul competitiv actual al fortei de munca ieftina. Raportul sugereaza ca aportul de lucratori din tari mai putin dezvoltate va fi solutia cea mai adecvata de corectare a crizei de forta de munca ieftina si recomanda Guvernului sa elaboreze curand o legislatie cuprinzatoare referitoare la migrarea fortei de munca.

In document sunt analizate costurile si beneficiile migratiei externe pentru gasirea unor locuri de munca mai bine remunerate, precum si ale fenomenului exodului de creiere, ca factori ce afecteaza dezvoltarea umana. In aceasta directie, raportul sugereaza ca Romania trebuie sa-si sporeasca substantial eforturile in vederea cresterii calitatii si nivelului de adaptare la nevoile pietei pentru intregul sistem educational. Totodata, este nevoie de introducerea competitiei in invatamantul superior, precum si de o majorare importanta a investitiilor in cercetare si dezvoltare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.