Disputa asupra deficitului bugetar intre Romania si Fondul Monetar International (FMI) nu ar trebui sa afecteze obiectivul aderarii la Uniunea Europeana, in 2007, au declarat o serie de analisti citati de Reuters. "Oficialii Comisiei Europene nu au parut preocupati de neintelegerea dintre Romania si FMI privind deficitul bugetar, astfel ca aceasta nu va influenta aderarea Romaniei la UE in 2007", a spus analistul Tim Ash, de la Bear Stearns.

Acordul stand-by semnat in luna iulie a anului trecut nu prevede acordarea de fonduri Romaniei, dar asigura mentinerea disciplinei financiare, inainte de aderarea la blocul european. "Acordul cu FMI nu va fi blocat. Vor ajunge la un acord, iar FMI va accepta un deficit mai mare", a declarat analistul financiar Florian Libocor. Analistii considera ca FMI este ingrijorat de accentuarea deficitului de cont curent, in urma cresterii economice de 8,3% inregistrata anul trecut si avansului considerabil al creditelor. Unii analisti considera ca FMI va insista pentru introducerea unei clauze suplimentare in acord, in cazul in care deficitul de cont curent depaseste o anumita limita.

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a indicat, la inceputul saptamanii, ca discutiile finale asupra semnarii memorandumului suplimentar ar putea fi amanate cu trei luni. Dar in timp ce disputa asupra deficitului bugetar afecteaza acordul cu FMI, Bruxellesul nu pare preocupat de problema. Diplomatii UE au afirmat ca FMI este prea strict in problemele tehnice, ceea ce conteaza fiind reforma reala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.