Indicii bursieri au suferit si ieri scaderi. Fapt care s-a intimplat nu numai in Romania, ci si pe pietele bursiere europene. Vinovata este Trezoreria americana, care va lansa in curind pe piata internationala obligatiuni cu o dobinda atractiva.

Sfatul specialistilor pentru cei care joaca la bursa este sa nu intre in panica. Actuala scadere, destul de consistenta, este una de moment. Actiunile companiilor romanesti nu au fost totusi superevaluate de speculatori. Fenomenul care are loc in prezent la Bursa de Valori Bucuresti este unul mult mai larg, care depaseste granitele tarii noastre.

Ce spune conducerea BVB

"Toate bursele europene au crescut dupa Anul Nou, fenomen care a avut loc si in Romania. E drept, la noi cresterea a fost foarte mare, deoarece piata de capital era mai putin cunoscuta de jucatorii de afara", spune Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti. "Dupa 24 februarie, pe toate bursele s-a observat o scadere, lucru care s-a intimplat, iata, si la noi. Vinovata de aceasta cadere este Trezoreria americana. Se asteapta ca in curind aceasta sa lanseze pe piata internationala obligatiuni cu dobinzi destul de atractive", mai spune seful BVB.

Pleaca speculatorii

In saptamina care se incheie astazi, bursa a pierdut 13,89%, o cadere destul de mare pentru jucatorii romani obisnuiti pina in prezent numai cu majorari. Multi dintre cei care joaca pe piata de capital de o perioada mica de timp se intreaba, poate, in aceste zile ce trebuie sa faca. Sa vinda sau nu? Un raspuns afirmativ sau negativ depinde de societatea la care jucatorul are pachetul de actiuni. Spre exemplu, combinatele chimice sint intr-adevar intr-un mare impas din cauza cresterii de la 1 aprilie 2005 a pretului gazelor naturale cu 20%. In schimb, la societatile de investitii financiare (SIF-uri), chiar daca pretul actiunilor a crescut foarte mult, asta nu inseamna ca aceste actiuni nu-si vor reveni pe parcursul acestui an. Majorarea pragului de detinere de la 0,1% la 1% va creste automat pretul actiunilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.