Bursa de Valori Bucuresti are cele mai mari tarife comparativ cu cele din restul Europei, ne-a declarat directorul Finans Securities, Adrian Simionescu. "Deoarece piata de capital romaneasca nu are foarte multa lichiditate si foarte multi emitenti, taxele si comisioanele sunt mari", spune Simionescu, explicand ca politica Bursei este de scadere a acestora si ca nivelul lor va cobori mai mult atunci cand vor aparea si alte surse de profit.

BVB practica o multitudine de tarife si comisioane pentru operatiunile specifice pe pietele reglementate la vedere si la termen. In primul rand, pentru a putea fi admis ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei, la piata reglementata la vedere si la piata reglementata la termen trebuie achitata suma de 200.000 lei. Apoi, pentru accesarea sistemului de tranzactionare al BVB se plateste un tarif lunar de 250 lei. Pentru piata reglementata la vedere se achita un tarif anual aferent calitatii de participant de 1.500 lei.

Comisioanele de tranzactionare in sectiunea de piata Regular sunt de 0,14% din valoarea vanzarilor si 0,06% din valoarea cumpararilor. Comisioanele de tranzactionare pe Piata Deal sunt, bineinteles, mai mari, adica 0,23% din valoarea vanzarilor si 0,15% din cumparari.

Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities, este de parere ca taxele practicate de BVB nu sunt exagerat de mari, dar ca ar fi ideal sa mai scada. "Daca Bursa ar mai micsora taxele, ar insemna sa obtina venituri mai mici de la societatile de brokeraj. Oricum BVB urmeaza un trend pozitiv, pentru ca a inceput sa scada taxele de la an la an", spune Chisu.

Tarife mai mici pentru informarea nerezidentilor

Si pentru administrarea si diseminarea de informatii se percep taxe. De exemplu, persoanele fizice si juridice rezidente platesc pentru rapoarte ale emitentilor, furnizate prin acces la serviciul SFTP (secure file transfer protocol), 1.100 lei/trimestru/acces, apoi pentru rapoarte ale emitentilor, partial sau integral, furnizate prin transmitere electronica (posta, CD, DVD, discheta etc) sau pe suport de hartie, se retine o suma de 80 lei/ an/emitent. Pentru a detine informatii istorice de tranzactionare, pentru toti emitentii, inclusiv indicii, furnizate prin transmitere electronica sau pe suport de hartie, se percepe o taxa de 1.600 lei/an.

Important de retinut este faptul ca pentru persoanele fizice si juridice nerezidente pentru aceleasi informatii taxele sunt mai mici cu peste 50%. Lista de tarife si comisioane poate continua cu tarifare pentru licente, fonduri inchise, obligatiuni si multe altele.

Chisu: Taxele vor scadea de la an la an

Reprezentantii societatilor de servicii de investitii financiare sunt de parere ca BVB practica unele dintre cele mai mari tarife dintre bursele europene, dar de la an la an acestea vor scadea.
"Comparativ cu bursele europene, avem taxele cele mai mari. Momentan, ramanem la un nivel destul de rdicat fata de pietele emergente. Pe masura ce Bursa va avea venituri si din alte surse, atunci vor scadea si aceste taxe", ne-a declarat Adrian Simionescu, director Finans Securities.

"Comisioanele de tranzactionare pe pietele externe sunt mai mici decat cele de pe piata de capital romaneasca, dar trebuie luate in calcul si cheltuielile de decontare ale tranzactiilor externe, comisionul de custodie si taxele pentru transferul sumelor de bani", a declarat Emanuela Vasii, director comercial in cadrul Estinvest.

Cifra de afaceri neta a BVB pe 2006 a fost de 13.662.232 lei, din care 7.633.029 lei reprezinta cheltuielile de exploatare incluzand impozite, taxe, salarii etc. Numai din dobanzi Bursa a incasat 778.712 lei.
Actionariatul BVB este alcatuit din 73 de persoane juridice si 16 fizice. Toate companiile de brokeraj sunt actionari la BVB.

Societatile de brokeraj au mai redus din comisioane

Competitia de pe piata de capital a determinat tot mai multe societati de brokeraj sa opereze reduceri la comisioanele de tranzactionare percepute clientilor. In prezent, casele de brokeraj practica comisioane intre 0,8 si 1,5%, in functie de rulajul cumulat pe ultimele sase luni, dar, in situatia unor rulaje lunare mari, comisionul de tranzactionare poate scadea pana la 0,5%.

Pana la urma, conteaza cel mai mult calitatea serviciilor oferite clientilor.

Brokerii nu se asteapta insa pe termen mediu si la alte reduceri ale comisioanelor.

Totusi, un investitor mic, care are parte de cele mai mari comisioane practicate de casele de brokeraj din tara noastra, efectueaza doua operatiuni in fiecare luna, o cumparare si o vanzare, atunci ar putea constata ca randamentul de 2% nu aduce, de fapt, niciun un profit.

Asta pentru ca brokerii percep un comision de cel putin 1% pentru tranzactiile cu sume mici. Adica randamentul investitorului va fi profitul brokerului.
"Consider comisioanele de pe piata de capital rezonabile pentru investitori", este de parere Razvan Pasol, director Intercapital Invest.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.