Profesionistii in mutari se fac comozi pe piata autohtona Cu o valoare estimata la 6-7 milioane de euro, piata autohtona a serviciilor de relocare creste cu peste 30 % anual. Miscarile in domeniu se concentreaza in zona Capitalei. "Nu cred ca putem vorbi de o piata a serviciilor de relocare din Romania, ci mai degraba despre piata serviciilor de relocare din Bucuresti, aici concentrandu-se aproximativ 90% din solicitari", a declarat pentru Wall-Street Adrian Tudorache, director comercial al AEON Mutari, una din cele mai mari firme de mutari profesionale din Capitala.

Relocarea profesionala a unei locuinte sau a unei companii este un proces complex, mult mai amplu decat simplul transport de mobila. Specialistii in mutari fac totul ca la carte. Fiecare relocare se desfasoara in urma unui plan intocmit de managerul de proiect. Echipa de mutari dezasambleaza si ambaleaza toate obiectele clientului, de la vesela si CD-uri, pana la piese mari de mobilier, obiecte fragile sau aparatura electronica. Obiectele sunt transportate apoi pana in noua locatie, unde sunt despachetate, reasamblate si aranjate dupa dorinta clientului. Intregul transport este asigurat, in cazul in care obiectele se deterioreaza. Mai mult decat atat, unele companii ofera si servicii de asistenta si consiliere pe parcursul mutarii.

Majoritatea firmelor de mutari profesionale ofera atat servicii de relocare pentru locuinte, cat si pentru companii. Exista echipe specializate in impachetarea si despachetarea documentelor sau in mutarea de retele si echipamente tehnologice. Cele mai multe comenzi inregistrate de specialistii in mutari vin din partea companiilor care isi schimba sediul. "Paritatea ar fi de 80:20 solicitari din partea persoanelor juridice versus persoane fizice", a precizat Adrian Tudorache.