Suma este imposibil de gasit, fiind egala cu produsul intern brut

Romania are nevoie de cel putin un milion de noi locuinte, a declarat presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian. Iar suplimentarea si modernizarea fondului locativ necesita investitii de peste 60 miliarde euro. Adica echivalentul PIB-ului Romaniei. Presiunea pe fondul locativ este cu atit mai acuta cu cit constructorii aproape ca i-au pus la colt pe cei cu venituri mici si medii.

Desi tara e plina de santiere, viitoarele constructii, majoritatea vile luxoase dotate cu piscine si plaje particulare, sint cel mult un vis pentru romanii care nu reusesc sa ramina lunar cu mai mult de 200 de euro in mina. In plus, la sate, cladirile noi sint aproape inexistente. "Anual, se construiesc citeva zeci de mii de case, dar acestea nu pot rezolva criza locativa pentru ca se adreseaza unui segment redus de populatie, cu venituri peste medie. Iar ritmul de crestere al numarului de noi locuinte este mult mai lent decit ritmul de degradare a cladirilor existente", a spus, la un seminar organizat la Tirgul Privat de Vile, Varujan Vosganian. Acesta a estimat ca pentru construirea de noi locuinte sint necesare 30-40 miliarde euro, in vreme ce lucrarile de reabilitare si consolidare a locuintelor pentru populatie necesita investitii de 30-35 miliarde euro.

Tranzactionarea ipotecilor ar putea fi o solutie. De asemenea, oficialul a afirmat ca cel putin 15a din familii traiesc in conditii inadecvate. Pe linga faptul ca este nevoie de noi locuinte, la preturi rezonabile, Romania mai are o problema: numarul mare de cladiri degradate. "Infrastructura este la pamint. Practic, Romania se rupe sub noi. Avem poduri, aeroporturi, precum cel din Iasi, baraje, cladiri care mai au putin si se prabusesc", a precizat Vosganian.

El a estimat ca Romania are sanse sa ia, pentru dezvoltarea sectorului imobiliar, circa 15 miliarde de euro din fonduri externe, iar o suma similara ar putea fi investita din fonduri interne. "Este important sa mobilizam bani din partea celor care nu-si doresc locuinte, si sa concepem un mecanism de colectare a banilor, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul Bursei", a explicat oficialul. Potrivit acestuia, investitiile in sectorul locativ ar putea fi stimulate prin modificarea legislatiei, pentru a permite tranzactionarea ipotecilor sub forma de valori mobiliare.

Romania imobiliara in statistici

numar total de locuinte private - 8,1 milioane
aproximativ 67a din locuinte trebuie reabilitate termic
peste 40% din cladirile din mediul urban sint multietajate si necesita lucrari complexe
15% din familiile din Romania locuiesc in conditii inadecvate
in 2004, valoarea totala a lucrarilor de constructii a fost de 5,2 miliarde euro (9% din PIB); lucrarile de constructii noi au insumat 3,2 miliarde euro, iar valoarea reparatiilor capitale a fost de 830 milioane euro
aproximativ 30.000 de locuinte au fost date in folosinta in 2004; pe banii statului s-au construit numai 5.000
la finalul lui decembrie 2004 se aflau in constructie alte 82.838 locuinte; o treime din acestea erau in stadiu avansat de finalizare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.