Inflatia este in scadere, deficitul bugetar se mentine sub 3% din PIB, salariile cresc accentuat, iar cresterea este superioara celei a statelor intrate in UE in 2004.

Nici perioada de preaderare, nici cea de postaderare n-au adus speculatii in ceea ce priveste preturile. Potrivit Bancii Nationale, cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iulie 2006 - iunie 2007), fata de precedentele 12 luni (iulie 2005 - iunie 2006), este de numai 4,6%. O inflatie foarte mica daca se tine cont de o evolutie de-a dreptul spectaculoasa a salariilor. Comparativ cu luna mai a anului precedent, cistigul salarial mediu nominal net a crescut cu 21,5%. Indicele cistigului salarial real, fata de aceeasi perioada a anului precedent, a inregistrat o crestere cu 17%.

„Este un moment bun pentru economia romaneasca, mai ales din punctul de vedere al dezinflatiei. Comparativ cu tarile care au intrat in Uniunea Europeana imediat inaintea noastra, mergem mai bine dupa primele sase luni, pentru ca avem inca o inflatie in scadere. Sa nu uitam insa ca noi si Grecia am fost singurele tari care au aderat la UE fara sa aiba problema inflatiei deja rezolvata“, spune Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.

Cresterea economica a Romaniei si-a pastrat ritmul ridicat si dupa aderare. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I al anului 2007 a fost in crestere, in termeni reali, cu 6,0%, fata de acelasi trimestru din anul 2006. Aceasta performanta este superioara celor reusite de cele zece tari care au intrat in UE in 2004. In primul an dupa aderare, cresterea economica medie a celor zece a fost de 5%.

Una dintre cele mai importante performante este mentinerea deficitului bugetar, anul acesta, sub limita de 3% prevazuta de Tratatul de la Maastricht. Guvernul a stabilit pentru acest an un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Chiar daca modul de calcul al acestui indicator difera putin de formulele folosite de UE, el arata ca Guvernul a ales sa ramina prudent in politica fiscala. In primul an dupa extinderea din 2004, nu mai putin de sase dintre cele zece noi state membre ale Uniunii au depasit limita deficitului bugetar de 3%. Cel mai grav caz a fost cel al Ungariei, care a ajuns la un deficit de 6,3% din PIB, care s-a adincit in anii urmatori spre 10%, atragind criticile UE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.