Societatile de Servicii si Investitii Financiare au dezvoltat platforme online de tranzactionare, clientii pe care ii intermediaza pentru realizarea tranzactiilor bursiere avand si posibilitatea efectuarii directe a acestora, in timp real.

Printre avantajele sistemului de tranzactionare online se numara rapiditate in derularea tranzactiilor, putere de decizie mai mare asupra portofoliului de actiuni si costuri mai reduse. Fiecare client beneficiaza din partea SSIF de rapoarte de tranzactionare, de analize bursiere, grafice si istorice ale tranzactiilor, avand practic toate informatiile necesare derularii unei investitii bursiere. Se pot realiza concomitent atat tranzactii prin intermediul unui broker, cat si direct prin sistemele de tranzactionare online. Pentru a deschide un cont se percepe o taxa de deschidere sau este ceruta o suma minima pentru deschiderea contului. Taxele si sumele variaza in functie de casa de brokeraj aleasa. Costurile percepute de o societate de investitii financiare sunt mai mici comparativ cu cele pentru tranzactionarea asistata de un broker. Comisioanele practicate se calculeaza procentual la valoarea tranzactiilor si se stabilesc in functie de suma initiala depusa in cont. "Costurile pentru tranzactionarea online sunt mai mici, pentru ca acest tip de tranzactionare presupune mai putine costuri pentru companie", informeaza Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

Sistemele de tranzactionare online au cunoscut o evolutie ascendenta in ultima perioada, cea mai buna dovada fiind numarul tot mai mare de investitori care aleg sa realizeze tranzactii bursiere din fata propriului calculator. Printre avantajele sistemului de tranzactionare online se numara: un mecanism securizat care va permite transmiterea de ordine in timp real pe BVB si Rasdaq, vizualizarea cotatiilor in timp real pe piata de capital si accesul la o multitudine de informatii si instrumente care sa faca luarea deciziei mai usoara, cum ar fi: informatii despre emitenti, precum si un istoric al comunicatelor transmise de catre acestia, grafice privind evolutia actiunilor, posibilitatea setarii unor alerte preferentiale care sa atentioneze vizual sau sonor asupra atingerii anumitor praguri prestabilite de catre utilizator, accesul la un ticker ce permite urmarirea desfasurarii tranzactiilor pe intreaga piata sau pe anumite simboluri, fie din portofoliu, fie stabilite de catre utilizator cu ajutorul unor liste preferentiale, informatii despre valoarea si evolutia portofoliului propriu, istoricul activitatii si al ordinelor transmise.

"Tranzactionarea online este preferata in general de investitorii cu experienta, care sunt atrasi de rapiditatea efectuarii tranzactiilor, avand putere de decizie mult mai mare asupra portofoliului personal. De asemenea, in functie de alegerea platformei de tranzactionare poate fi stabilit un prag de alerta despre evolutia pietei, programul de tranzactionare urmand sa va atentioneze atunci cand respectivele praguri sunt atinse pentru a putea lua imediat decizia efectuarii unor tranzactii", ne-a declarat Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

Costuri mai mici pentru SSIF

In ceea ce priveste costurile percepute de o societate de investitii financiare, acestea sunt mai mici, comparativ cu cele pentru tranzactionarea asistata de un broker. Comisioanele practicate se calculeaza procentual la valoarea tranzactiilor si se stabilesc in functie de suma initiala depusa in cont. "Costurile pentru tranzactionarea online sunt mai mici, pentru ca acest tip de tranzactionare presupune mai putine costuri pentru companie", mai spune Razvan Pasol.

De exemplu, societatea de servicii de investitii financiare Intercapital Invest percepe urmatoarele comisioane:

Comisioane pentru conturi asistate de broker
Pana in 50.000 RON 1,50%
50.000 - 100.000 RON 1,20%
100.000 - 300.000 RON 0,75%
Peste 300.000 Negociabil

Comisioane pentru tranzactionare online

Pana in 50.000 RON 1,25%
50.000 - 100.000 RON 1,00%
100.000 - 300.000 RON 0,70%
Peste 300.000 Negociabil

SSIF Broker percepe un comision de 1,1% din fiecare tranzactie pentru un rulaj trimestrial mai mic de 20.000 de lei, comisionul scazand direct proportional cu cresterea valorii totale a tranzactiilor efectuate, pana la 0,7% pentru un rulaj de cuprins intre 500.000 si un milion de lei. Prime Transaction percepe un comision de 1,2% din valoarea tranzactiilor pentru un rulaj de sub 100.000 lei si de 0,7% pentru un rulaj mai mare de 500.000 lei.

Pentru tranzactionarea online nu se percep costuri suplimentare lunare, de deschidere de cont, de administrare, transfer, consultanta, virament sau retragere. Suma minima pentru deschiderea unui cont online este de numai 3.500 RON, fata de 5.000 RON cat este suma minima pentru deschiderea unui cont asistat de un broker.

Lipsa brokerului, marele dezavantaj

In ceea ce priveste dezavantajele, lipsa asistentei unui broker care sa ofere sfaturi legate de oportunitatea realizarii unor tranzactii poate aduce pierderi semnificative daca jucatorul nu este unul experimentat. Tocmai de aceea oficialii caselor de brokeraj recomanda apelarea unui broker pentru familiarizarea cu termenii de specialitate, cu mecanismele bursei si documentatiei puse la dispozitia clientilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.