Marile banci si societati de investitii ale lumii, care sunt principalii finantatori ai Romaniei, se afla si in pozitia de speculatori pe cursul de schimb. Cititi numele acestora intr-o analiza, in exclusivitate in Jurnalul National. Exportatorii au cerut pe nedrept capul lui Isarescu. Valul aprecierii monedei nationale a lovit Polonia, Ungaria si Cehia inaintea noastra, iar "vinovatii" ar trebui cautati mai degraba in Washington, New York sau Frankfurt.

Recenta apreciere a leului a fost pusa pe seama intrarilor masive de capital strain si s-a facut mult caz cu privire la romanii care lucreaza in strainatate pentru a asigura supravietuirea familiilor din tara. Valuta trimisa de Ionel si Marioara de pe campul de capsuni din Spania nu poate determina insa o apreciere semnificativa si persistenta a monedei unei tari cu un deficit cronic de cont curent si cu o inflatie mult mai mare decat in zona euro. Sumele mari ce au inundat piata, schimband directia traditionala a modificarilor de curs, provin in primul rand de la un "tsunami" de capital strain adus de asa-numitii "speculatori" internationali atrasi de dobanzile mari din Romania.

SPECULATORII INTERNATIONALI

In spatele lor se ascund marile banci si societati de investitii ale lumii. Tot aceste firme intermediaza insa uneori si datoria externa a Romaniei. In cazul unor situatii de criza, aceleasi nume sunt angajate de FMI pe post de "consultanti". Ei finanteaza Romania, ei incearca sa profite destabilizand cursul de schimb al leului si tot ei ne-ar "ajuta" la necaz. E ca si cum cineva ti-ar vinde un extinctor, apoi s-ar distra dandu-ti foc, pentru ca in final aceeasi persoana sa apara in calitate de pompier.

CUTREMURUL

In prima parte a anului 2000, dupa cativa ani de euforie bursiera, cursurile actiunilor au luat brusc o directie descendenta. Avand epicentrul in piata de capital americana, cutremurul a raspandit imediat unde de pesimism si miros de recesiune. Pentru evitarea unui scenariu ca in anii 30, Banca Centrala Federala a SUA a inceput sa pompeze lichiditate in economia americana, reducand gradual rata dobanzii de referinta de la 6,5% la 1%. In perioada imediat urmatoare, si politica fiscala americana a facut o schimbare dramatica de directie. Sub razboinicul George W. Bush, bugetul federal american a trecut de la un surplus de 2,5% din PIB la un deficit de 4% din PIB. Economia americana a fost "dopata" cu o injectie masiva de dolari, ce a avut efectul recuperator scontat, dar cu pretul unui dublu deficit bugetar si de cont curent.

VALUL

Dolarii ieftini din economia americana au inceput sa se reverse in toata lumea. Oferta mare de dolari si deficitele americane au determinat deprecierea dolarului fata de euro. Speriata de pericolul unei recesiuni americane molipsitoare, Banca Centrala Europeana a redus de asemenea dobanzile. Dobanzile foarte mici de ambele parti ale Atlanticului au creat un val urias de lichiditate, ce a crescut in 2003 si in 2004 cu rate anuale mai mari de 20%, o situatie fara precedent din 1975. Chiar daca ulterior americanii au inceput sa creasca dobanzile, era prea tarziu. Valul este impins mai departe de Banca Centrala Europeana, ce nu poate creste dobanzile deoarece euro s-ar aprecia si mai tare, iar exportatorii franco-germani ar lua foc.

LOVITURA

Valul de lichiditate a insemnat de fapt o invitatie pentru speculatori sa se imprumute in America sau Europa la rate ale dobanzii foarte mici pentru a plasa banii la dobanzi mai mari in alta parte. O "alta parte" este si Romania. Desi contul curent nu a fost inca total liberalizat, exista deja portite de intrare. Unele banci comerciale din Romania au bonificat dobanzi de depozit la conturi curente cu un sold ce depaseste un anumit plafon. Consecinta imediata au fost aprecierea leului.

BNR NU POATE FACE MINUNI

Interventia presupune injectarea de lei, care in lipsa unei cresteri a productiei ar determina cresterea preturilor. De aceea BNR "sterilizeaza" influxul de moneda nationala atragand leii prin depozite sau vanzarea de titluri de valoare. Aceste operatiuni sunt insa costisitoare, deoarece presupun plata unor dobanzi. BNR cauta sa reduca dobanzile, dar nu uita de inflatie. Banca centrala merge pe o sarma, avand in stanga un cazan cu dobanzi mici si pericol inflationist, iar in dreapta unul cu dobanzi mari, aprecierea leului si exportatori furiosi.

Nota redactiei: Basarab Gogoneata este doctor in economie , finante si piete de capital, Lector la ASE

BANI FIERBINTI

"Contul de capital, s-a liberalizat cam in proportie de 85%-90%. Ceea ce a mai ramas de liberalizat poate sa aduca insa un volum de capitaluri mult mai mare decat tot ce a intrat in Romania pana in prezent"

CAPITAL IEFTIN

"O data liberalizat contul de capital, Romania se va schimba extrem de mult. Reducerea costului finantarii pentru Romania va fi chiar un soc. Intr-o perioada scurta, vom avea capitaluri ieftine." - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

CINE SUNT SPECULATORII?

De cele mai multe ori, in spatele lor se ascund fonduri de investitii administrate de marile banci si de societati de investitii ale lumii (ca de exemplu Lehman Brothers, Credit Suisse-First Boston, Goldman Sachs etc.). Interesant este faptul ca tot aceste firme intermediaza sau chiar finanteaza de regula si datoria externa a Romaniei. Dar si mai interesant este faptul ca in cazul unor situatii de criza, tot aceleasi nume sunt angajate de FMI pe post de "consultanti". Cu alte cuvinte, ei sunt baietii buni care vor sa finanteze dezvoltarea Romaniei. Tot ei sunt insa baietii rai ce incearca sa profite din destabilizarea cursului de schimb al leului. Si tot ei redevin baieti buni, adevarati salvatori in cazul in care economia Romaniei ar fi amenintata de colaps.

VESTEA BUNA

Cresterea volatilitatii cursului leu/euro este binevenita pentru noul leu. Oamenii se intreaba daca economiile lor ar trebui sa mai fie pastrate in euro sau daca nu ar fi mai bine sa ceara pentru apartament un pret exprimat in lei. Daca increderea pierduta in euro va fi transferata leului, acesta din urma va beneficia de auspicii favorabile la startul noii variante. Cine stie, poate acest "tsunami" va ajuta Romania sa ajunga la situatia de normalitate, in care salariile si preturile caselor sunt exprimate si negociate exclusiv in moneda nationala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.