Piata hoteliera din Bucuresti se mentine la un nivel inferior celei din tarile vecine in ceea ce priveste oferta si promovarea, unitatile de cazare totalizand in prezent 6.000 de camere, urmand sa creasca la un nivel estimat de 9.000 de camere pana in 2009, potrivit unui studiu al firmei Colliers.

"Desi nu este inca suficient promovat ca destinatie turistica, Bucurestiul are un potential important. Situatia de pe piata hoteliera arata limitarile actuale, dar si potentialul de dezvoltare bazat pe promovarea orasului ca destinatie turistica", se arata in studiu.
Capitala atrage anual circa 10% din cererea totala de cazare, majoritatea clientilor fiind oameni de afaceri si persoane in tranzit. Aproximativ 30% din vizitatorii straini care sosesc in Romania se cazeaza in Bucuresti.

In ceea ce priveste ponderea diferitelor tipuri de hoteluri in ansamblul ofertei, pe primul loc se afla unitatile de trei stele, care reprezinta circa 50% din total. Explicatia sta in raportul calitate-pret, clientii acestor unitati beneficiind de un nivel de confort apropiat celui de la patru stele, fara anumite servicii, dar la un pret mai mic. In Bucuresti exista 37 de hoteluri de trei stele, cu un total de circa 2.000 de camere. "Estimam ca tendinta actuala se va mentine si in 2005, majoritatea proiectelor de investitii din Capitala fiind in zona hotelurilor de 3-4 stele", precizeaza autorii studiului. Segmentul de lux, reprezentat de hotelurile de 4-5 stele, include 20 de unitati, cu peste 2.800 de camere.

Majoritatea structurilor de 3-5 stele au fost construite in ultimii zece ani, acest segment de piata dovedindu-se foarte dinamic mai ales in ultimii patru ani, cand au fost introduse in circuitul turistic peste 1.300 de camere. Potrivit Colliers, in urmatorii trei ani vor mai fi deschise alte 2.000 de camere, peste jumatate dintre acestea apartinand categoriei de trei stele.

Printre proiectele care ar trebui finalizate in perioada urmatoare se afla Rembrandt Hotel, Golden Tulip Inn, Ibis Parlament, Confort Colentina, Phenicia Hotel si o unitate a Group Milennium.

Desi sectorul hotelier se afla inca in faza de dezvoltare, o serie de mari companii internationale din domeniu si-au facut deja simtita prezenta in Capitala, in special in zona hotelurilor de lux, cu proiecte finalizate sau in faza de planificare. Printre cele mai importante se numara Marriott, Hilton Hotels, Accor, InterContinental si Howard Johnson.
Preturile din Capitala variaza de la 40 de euro la 200 de euro pe camera, in functie de clasificarea hotelului. Astfel, la unitatile de 1-2 stele pretul este de 40-70 de euro pe noapte pentru o camera dubla, la trei stele tariful ajunge la 50-120 de euro, iar la cele de patru stele clientul trebuie sa plateasca intre 100 si 250 de euro. Hotelurile de cinci stele din Bucuresti practica preturi de 200-300 de euro pe noapte.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.