Un credit bancar va costa mult mai putin decit in prezent. Liberalizarea accesului strainilor la depozitele in lei si scaderea in¾atiei preseaza puternic asupra dobinzilor. La creditele pe termen lung, dobinzile la lei si euro tind sa se egalizeze.

Romanii se vor putea imprumuta in curind mult mai ieftin decit in prezent, pentru ca piata geme de lei. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, chiar daca unele banci anticipeaza pentru a doua jumatate a anului dobinzi la credite de 14-16%, dobinzile vor scadea pina la niveluri de maximum 12-14% pe an. Explicatia consta in aceea ca BNR va lasa multi lei in piata, costul imprumuturilor urmind sa scada sub imperiul legii cererii si ofertei. Liberalizarea contului de capital va aduce si ea in banci lei in exces, iar bancile comerciale vor trebui sa reduca dobinzile atit la depozite, cit si la credite pentru a putea plasa acest exces, in conditiile unei concurente din ce in ce mai puternice pe piata de retail. Deja pe piata interbancara, dobinzile la lei au scazut puternic, pina la 6-9%.

"Anul 2005 este unul deosebit de provocator pentru sistemul bancar. Marja intre dobinzile la credite si cele la depozite va scadea de la 10-12 puncte procentuale in prezent, la 4-6 puncte procentuale maximum, spre sfirsitul anului. Competitia intre banci va fi accentuata, se va vedea cine este cu adevarat competitiv", a afirmat ieri Paul Prodan, director-adjunct la ING Bank Romania. Potrivit bancherului, in curind, pentru imprumuturile pe termen lung, precum cel ipotecar, dobinda la creditele in lei va fi egala cu cea la creditele in euro. ING Romania pune in prezent la dispozitia clientilor cel mai ieftin credit ipotecar in lei cu o dobinda de 12,5%. Directorul ING considera ca dobinzile la creditele ipotecare in lei se vor situa, la sfirsitul anului la circa 10%, adica foarte apropiate de dobinzile percepute la imprumuturile exprimate in moneda unica europeana.

Accesul strainilor la lei, liber din aprilie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat in repetate rinduri, ca urmatorul pas de liberalizare a contului de capital se va produce pina la 30 iunie. Surse din piata bancara sustin ca accesul strainilor la depozitele in lei se va produce in aprilie.

Practic, Banca Nationala a Romaniei a facut toti pasii necesari pentru liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei. Antrenamentul la vedere al pietei valutare a inceput in 3 noiembrie anul trecut, de cind BNR a lasat mult mai liber cursul de schimb. In ultimele 5 luni, paritatea leu-euro a atins un maxim istoric al volatilitatii, de pina la 24%, in scopul contracararii capitalurilor speculative, deja existente in piata. In opinia cunoscatorilor pietei bancare, precum fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, liberalizarea a avut loc "de facto" pentru ca investitorii straini au penetrat in piata prin asa-numitele vehicule specializate.

Bursa a pierdut ieri 7%

Toti cei patru indici bursieri au suferit, ieri, scaderi drastice. Astfel, BET a cazut cu 6,88%, BET-C cu 6,97%, BET-FI cu 6,33% si ROTX cu 7,01%. Este cea mai mare cadere a bursei in acest an. Si asta s-a intimplat pe fondul unor cresteri fabuloase de la inceputul anului. Potrivit directorului general de la Swiss Capital, Eduard Gunescu, scaderea din sedinta de ieri era asteptata intr-un fel de jucatori. "Toate pietele bursiere de afara au suferit caderi si iata ca si piata bursiera din Romania a mers tot pe acest drum. Dupa cresterile mari din acest inceput de an actiunile bursiere trebuiau sa sufere si o corectie, jucatorii incercind sa-si marcheze profitul. Totusi, aceasta cadere cred ca este una de moment si bursa isi va continua trendul bun din acest an", sustine directorul Swiss Capital.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.