Business 7 Iulie 2007 00:07
Societatea de distributie E.ON Moldova, detinuta majoritar de compania germana E.ON, va importa energie electrica din Republica Moldova.
Prin doua linii din nordul si sudul Moldovei, E.ON va importa curent electric de la vecinii de peste Prut. Operatiunea se va desfasura in sistem “insula”, din cauza faptului ca Uniunea Europeana interzice tarilor membre UCTE (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity - din care face parte si Romania) sa importe energie din tari care nu fac parte din aceasta structura, cum este si cazul Republicii Moldova.

Sistemul “insula” presupune separarea unei zone din reteaua romaneasca urmind ca acest sector sa fie alimentat cu energie din alta tara. "Am vrut sa importam energie din Republica Moldova. Initial, Transelectrica nu ne-a dat voie, din motive tehnice sau de alta natura, insa acum discutiile merg bine. Putem importa prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei, in sistem de insula. Statele estice incearca sa inchida piata, ca un fel de protectie a producatorilor de energie din tara respectiva, pentru ca, daca ar deschide piata, ar intra energie mai ieftina din alte zone.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.