Daca in anii trecuti constructorii de vile nu practicau decat preturi de cateva sute de mii de euro pentru un astfel de imobil, acum lucrurile s-au schimbat. De pilda, o vila cu 3 camere (parter si etaj), cu o suprafata de 130 de metri patrati, poate fi cumparata acum cu aproape 70.000 de euro, cu tot cu teren.
Un imobil cu 5-6 camere (parter, etaj, mansarda) poate costa in jur de 270.000 de euro. In functie de suprafata si de finisaje, o astfel de locuinta poate ajunge si la 600.000 de euro, de pilda.

Preturile apartamentelor de 2-3 camere variaza intre 40.000 si 60.000 de euro. Adica mai ieftin decat un apartament dintr-un bloc vechi de 20 de ani.

Developerii spun ca preturile ar putea sa mai scada, si astfel s-ar mai rezolva si o parte din "criza de locuinte", doar daca initiativa privata ar fi stimulata. De pilda, reprezentantul unei firme care construieste complexuri rezidentiale are un proiect pentru 5.000 de locuinte in jurul Capitalei. Dar pentru ca proiectul in cauza sa treaca de faza de idee, considera el, ar trebui ca primaria sa se ocupe de utilitati (apa, canalizare etc.). O alta problema ar mai fi si retelele de servicii in zonele propuse, printre acestea fingurand gradinite, scoli.

Situatia incerta a pamantului goneste investitorii

Potrivit viceprimarului Capitalei, Ludovic Orban, preturile pe piata imobiliara au ajuns sa fie atat de mari din cauza "dezechilibrului enorm intre cerere si oferta". In ceea ce priveste utilitatile de care trebuie sa se ocupe primariile, Orban vede diferit lucrurile.

"Capacitatea investitionala a developerilor este mult mai mare decat cea a autoritatilor pentru a suporta costurile pentru utilitati", precizeaza viceprimarul Capitalei, prezent la Targul Privat de Vile.
O alta problema care pune bete in roatele constructiilor de locuinte ar fi situatia juridica incerta a terenurilor. Acest lucru este amintit si de ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

"De 15 ani am tot avut primari (in Bucuresti-n. red.) care au avut un management prost. Din 2000 s-a incercat sa se puna la punct situatia juridica a terenurilor, problema fara de care nu se poate merge inainte. Bucurestiul este singura capitala europeana care, dupa 15 ani de la schimbare, are terenuri virane in nestire. Investitorii ar veni daca s-ar rezolva problema juridica a acestor terenuri", explica ministrul. Pentru a fi mai utilizate, o parte a terenurilor detinute in Bucuresti de catre diverse ministere vor trece in proprietatea Primariei Capitalei, declara vicepremierul Adriean Videanu, unul dintre candidatii la fotoliul de primar al Bucurestilor.

"Am identificat aproximativ 1.400 de hectare de teren care ar trebui trecute de la ministere la primarie. In prima faza, vor fi transferate mai mult de 800 de hectare. Nu vorbim aici de terenuri pe care vor fi dezvoltate anumite proiecte, cum ar fi cel pe care se va construi proiectul Esplanada", mai spune Videanu.
Potrivit acestuia, terenurile ar trebui folosite pentru alte scopuri decat pentru constructia de locuinte sociale.

"Primaria nu trebuie sa rezolve problema locativa a Bucurestiului, ci trebuie sa acorde sprijin celor care vor sa construiasca", mai spune Videanu.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.