Business 5 Iulie 2007 00:53

Miercuri, 27 iunie. Leul dobora pragul de 3,17 lei pentru un euro. Analistii economici, expertii financiari si chiar proprietarii de case de schimb valutar vorbeau despre "un prag psihologic". Joi, 28 iunie. Leul a lasat deja mult in urma "pragul psihologic" si a incheiat ziua la 3,1661. Vineri, 29 iunie. Leul agita piata din nou si sare la 3,1340. Trece week-end-ul, leul odihnit incepe saptamana cu fortele improspatate. Luni dimineata, moneda nationala trece pentru cateva momente sub 3,1. Rezultatul, alert in lumea financiar-bancara. Analistii vorbesc despre o interventie iminenta a Bancii Centrale pe piata valutara.

De unde pana unde? Totul a pornit de la declaratia data de guvernatorul Mugur Isarescu la Zurich unei agentii de presa elvetiene. "Atat timp cat nu suntem profund ingrijorati de evolutiile pe piata valutara, nu vom interveni, politica pe care am preferat-o in ultimii doi ani. Insa este prea mult sa spunem ca nu vom interveni niciodata, mai ales cand vorbim despre o economie deschisa de mici dimensiuni", declara Isarescu in vinerea dinaintea reuniunii consiliului de administratie al BNR. Cu alte cuvinte, BNR, care nu a pierdut niciun prilej sa aminteasca faptul ca nu s-a mai atins de piata valutara, a reintrodus aceasta posibilitate in joc. Marti, 2 iulie. Dupa ce Banca Centrala a renuntat la traditionala sterilizare saptamanala, leul se depreciaza in sfarsit. Incheie ziua la 3,1231. Si acum, intrebarea care sta pe buzele tuturor: cand va decide Banca Nationala a Romaniei ca a venit momentul unei interventii?

O prima varianta este cea a unei ''cote maxime'' peste care Banca Nationala nu mai poate permite leului sa se aprecieze. Vocile din piata sunt de parere ca aceasta se afla undeva intre 3,0 si 3,1. Cei care mizeaza pe 3,1 se bazeaza pe faptul ca la acest nivel leul ar inregistra o apreciere nominala de 13% fata de media pe anul trecut, care impreuna cu cei 2% din diferenta de inflatie ar rezulta intr-o apreciere reala de 15%, crestere care nu ar mai putea fi tolerata de BNR. De cealalta parte, cei care mizeaza pe 3,0 nu mizeaza pe calcule matematice atat de aprofundate, ci pe faptul ca acesta ar fi chiar un prag psihologic pentru toti cei din piata, inclusiv Banca Centrala. O astfel de apreciere ar necesita o interventie mult mai costisitoare din partea BNR.

A doua varianta presupune un context international. Multi sunt de parere ca leul se apreciaza datorita jucatorilor internationali care cumpara "la vrac" monede est- europene. Deoarece leul nu se apreciaza de unul singur, ci are o traiectorie la unison cu monedele vecine, precum zlotul polonez sau forintul unguresc. Ceea ce inseamna ca investitorii cumpara categorii de active din centrul si estul Europei, si nu activele unei tari in mod special. In acest context, BNR nu-si va permite o interventie impotriva pietei, pentru ca aceasta ar avea efect doar pe termen scurt. Daca teoria se adevereste, inseamna ca Banca Centrala va astepta pana cand tendinta de apreciere la nivel regional se va incheia pentru a-si exercita dreptul de interventie. Momentul pare sa fi sosit. De luni dupa-amiaza leul, forintul si zlotul au inceput sa piarda teren fata de euro dupa zile bune de apreciere.

Exista si o a treia varianta, mai complexa si mai speculativa. Pe langa interventiile directe, Banca Centrala mai are in arsenal si alte metode prin care poate domoli impetuozitatea leului. De exemplu, poate renunta la sterilizarile saptamanale ale pietei, lucru pe care l-a facut saptamana aceasta. In plus, Banca Centrala se poate folosi si de impactul pe care il are o declaratie a guvernatorului Mugur Isarescu asupra pietelor financiare. A fost de ajuns sa spuna la Zurich ca NU EXCLUDE o interventie pe piata valutara, pentru ca toti analistii si dealerii sa intre in stare de alerta maxima.

Fiecare cuvant al guvernatorului este analizat de o suta de ori. Acesta poate face doar o declaratie de intentie, fara sa se concretizeze vreodata, pentru a influenta evolutia monedei nationale. Iar la toate acestea se mai adauga un zvon, care, ce-i drept, nu poate fi dovedit, dar nici ignorat. Marti, leul s-a depreciat pana la 3,1231. Iar o parte dintre economisti sustin ca aceasta depreciere se datoreaza interventiei uneia dintre marile banci comerciale, care ar fi cumparat mai multa valuta ca de obicei. Si totul la indemnul Bancii Nationale. Repet, aceasta afirmatie nu poate fi dovedita, insa Bancile Centrale sunt cunoscute si pentru astfel de interventii de-a lungul timpului.

A mai ramas o posibilitate, ca Banca Centrala sa nu intervina deloc pe piata valutara. Sa nu uitam ca BNR inca are la dispozitie parghiile clasice: rata dobanzii monetare si rezervele minime obligatorii. Momentan, dobanda de politica monetara se afla la 7%. Insa multi analisti sunt de parere ca o scadere cu inca 0,25 puncte procentuale va duce dobanda sub pragul de 7%, ceea ce va avea un efect mult mai puternic asupra monedei nationale decat reducerile anterioare.

De ce? Pentru ca 7% este un alt "prag psihologic". Deci, sa speramca pana la sfarsitul saptamanii parcursul leului nu va fi atat de ametitor incat sa trimita dealarii bancilor comerciale si speculantii la psiholog!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.