Preturi in crestere, stocuri de spatii in crestere, numarul investitorilor in crestere, economia Romaniei in crestere (e drept ca nu tine pasul cu real estate). Practic, nu exista indicator al pietei imobiliare din tara caruia sa nu i se potriveasca acest vector. Fericirea radiata de toti actorii pietei, de la agenti si investitori la dezvoltatori si constructori, nu poate sa nu ne puna in garda. Pana la urma, dupa orice crestere vine o descrestere. Intrebarea este cand.

De la inceputul anului, sectorul constructiilor din Romania a inregistrat un ritm record de crestere (36,2%). Cu toate acestea, explozia din domeniul noilor constructii suna mai degraba ca un paf slab in comparatie cu �big bang-ul� inregistrat in sectorul tranzactiilor imobiliare. Pe aproape toate segmentele pietei cuvantul de ordine este cumparam acum, ca vedem dupa aia ce facem. Regula se aplica la absolut toate categoriile de investitori, mici speculatori, fonduri private si institutionale, oameni de afaceri romani si straini. Asa cum spune si Bogdan Georgescu, partner al Colliers International, 95% din milionarii aflati in top 300 deruleaza investitii pe piata imobiliara. Toti acestia pun umarul la accentuarea poftei de noi si noi tranzactii, orice proprietate imobiliara fiind considerata o adevarata mina de aur care nu trebuie sa incapa pe mana competitiei.

In plus, Romania este invadata de fonduri de investitii flamande de achizitii imobiliare. Acestea cumpara tot ce se construieste si chiar ce se anunta ca urmeaza sa se construiasca. Si, atentie, pe plaiurile mioritice inca n-au poposit marile fonduri institutionale de investitii, cu bugete de achizitii care pleaca de la un nivel de cel putin un miliard de euro.

Dar si asa, conform estimarilor companiei Colliers, in anul 2007 volumul tranzactiilor imobiliare avand ca autori fondurile de investitii va creste cu minimum 100%. �Credem ca in acest an vom avea tranzactii de peste doua miliarde euro, ceea ce inseamna mai mult decat o dublare fata de nivelul consemnat anul trecut, de circa 850 milioane euro�, sustine Bogdan Georgescu.

Suma prognozata se refera doar la tranzactiile cu cladiri si nu ia in calcul fondurile alocate dezvoltari-lor de proiecte noi si nici cele destinate achizitiilor de terenuri pentru investitiile de la �firul ierbii�.

Doua miliarde de euro este o suma foarte mare pentru o piata in crestere, spune Georgescu. Fondurile de investitii se bat pentru Romania, deoarece randamentele de pe piata imobiliara sunt cu un punct procentual mai mari decat cele din Europa Centrala. Totusi, Polonia, care a inregistrat si anul trecut randamente mai scazute comparativ cu cele obtinute din proiecte similare in Romania, a consemnat in 2006 tranzactii in volum de 5,4 miliarde euro, ceea ce reprezinta 43% din toata suma cheltuita pentru investitii in zona CEE (circa 13,5 miliarde euro).

Cei mai activi investitori sunt fondurile de private equity, care cumpara in general proiecte de dimensiuni mici, in tranzactii de 5 pana la 50 milioane euro (Fabian, Equest), si fondurile institutionale, interesate de tranzactii de 20-500 milioane euro (Immoeast, Europolis).