Tentativele prin care sumele obtinute ilegal se incearca a fi infiltrate in sectorul bancar sunt identificate acum de autoritati printr-o procedura de scoring. Aparitia unui risc ridicat declanseaza inspectii la sediul firmelor.

Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) foloseste in cazul societatilor non-financiare o metoda de scoring pentru identificarea riscului de spalare a banilor. La baza scoringului stau atat informatiile publice, cum ar fi datele de identificare de la Registrul Comertului, cat si cele transmise de banci si alte entitati raportoare. Oficiul primeste trei tipuri de rapoarte, care se refera la tranzactiile suspecte, la operatiunile in numerar care depasesc 10.000 euro si cu privire la incasarile si platile externe.

"Ultimele doua nu sunt neaparat rapoarte de spalare a banilor, ele fiind mai mult raportari statistice, intrand in baza de date. Dar in momentul in care exista un raport suspect si se observa ca o persoana a facut si foarte multe tranzactii din celelalte categorii rezulta un nivel de scoring mai mare pentru entitatea respectiva", a precizat Adriana Popa, presedintele ONPCSB, in cadrul seminarului International Banking Summer School care a avut loc la Institutul Bancar Roman. In determinarea scoringului este important daca firma a depus bilantul la timp, daca exista o diferenta mare intre rezultatul financiar, cifra de afaceri si numarul de salariati.

Oficiul incadreaza fiecare entitate intr-una dintre cele trei categorii de risc - scazut, mediu sau ridicat. "Noi ne concentram asupra celor cu risc ridicat deoarece logistica este greu de acoperit la nivelul intregii tari. In acest sens, beneficiem de ajutorul Garzii Financiare, cu care dorim sa ne intensificam colaborarea, pentru a acoperi mai bine activitatea de combatere a spalarii banilor", precizeaza Adriana Popa. Entitatile identificate ca fiind riscante sunt apoi cercetate prin inspectii la sediul lor.