Business 3 Iulie 2007 17:48
Apartamentele din Capitala sunt accesibile doar celor cu venituri medii, spun specialistii. Creditele relaxate oferite in prezent de patru dintre bancile din Romania nu pot fi contractate de cei cu salarii mici. Despre creditele relaxate s-a vorbit foarte mult inainte sa apara pe piata. Unii se asteptau ca noile conditii sa permita si celor cu venituri mici, care erau cei mai dezavantajati, sa-si cumpere o casa.

In continuare, numai cei cu salarii de cateva mii de lei isi permit o locuinta in capitala. Mai simplu este pentru cei casatoriti, deoarece in cazul lor se ia in calcul venitul famiei. O garsoniera a ajuns sa coste 45.000 de euro, intr-o zona semicentrala, iar in centru pretul sare de 65.000 de euro. Asadar pentru a putea cumpara o garsoniera de 45.000 de euro, o familie, sotul si sotia trebuie sa castige fiecare un salariu mediu pe economie.

Pentru a se incadra in conditiile impuse de banci, solicitantii trebuie sa dea un avans de 25% din valoarea locuintei si timp de 30 de ani, vor avea o rata de aproape 290 de euro. Cei care isi doresc un apartament de doua camere trebuie sa-si faca bine calculul, deoarece e greu sa mai gasesti o astfel de locuinta sub 60.000 euro. In acest caz, solicitantii trebuie sa castige impreuna 3000 de lei, sa dea un avans de 15%, iar timp de 30 de ani vor plati lunar o rata de aproape 361 de euro.

Trebuie subliniat faptul ca aceste calcule au fost facute la bancile care au primit avizul BNR pentru credite relaxate, adica permit clientilor sa se indatoreze pana la 70% din veniturile castigate. In prezent, patru banci pot acorda credite dupa noile norme, este vorba de Alpha Bank, BRD, Volksbank si BCR.

CREDITE DUPA NOILE NORME

Garsoniera: 45.000 euro
Venit sot si sotie: 2000 RON
Avans: 25%
Perioada de creditare: 30 ani
Rata: 286

CREDITE DUPA NOILE NORME

Garsoniera: 60.000 euro
Venit sot si sotie: 3050 RON
Avans: 15%
Perioada de creditare: 30 ani
Rata: 361 euro


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.