Sistemul energetic functioneaza normal in acest moment, a dat asigurari ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Desi nu se poate vorbi inca de o criza a energiei, din datele prezentate ieri de ministru nu reiese ca situatia ar fi prea roz.
Incepand de saptamana viitoare, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va incepe procedurile pentru achizitii de gaze si pacura la Termoelectrica, astfel incat termocentralele acestei companii sa fie pregatite sa intre oricand in functiune. in plus, Ministerul Administratiei va primi 1.000 miliarde de lei vechi pentru a-i redirectiona catre primariile care trebuie sa acopere diferenta de preturi pentru carbune. „Intrarea in functiune a Termoelectrica nu este o expresie a crizei. in momentul de fata, tot sistemul functioneaza normal. Am putea vorbi de o criza in momentul in care, din cauza debitului Dunarii, reactorul de la Cernavoda s-ar opri. Sper sa nu ajungem la o astfel de situatie", a afirmat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Varujan Vosganian.

Productia de carbune din Oltenia, suplimentata

Ministrul a adaugat ca, in luna iulie, reactorul nuclear, care asigura 10% din productie, va functiona, dar, potrivit prognozelor, situatia critica va incepe in a doua jumatate a lunii august si va tine pana in septembrie. Cu toate acestea, potrivit unor surse din Nuclearelectrica, centrala de la Cernavoda ar putea fi oprita chiar in circa doua-trei saptamani, daca seceta va persista la acest nivel. De altfel, Vosganian a explicat ca, in conditiile unei secete prelungite, este prevazuta o oprire pentru o perioada intre 15 si 30 de zile a centralei nuclearelectrice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.