Topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume Zona de vest a Londrei, centrul Londrei si cele 5 districte centrale ale orasului Tokyo raman cele mai scumpe locatii de birouri din lume, potrivit studiului bi-anual realizat de CB Richard Ellis privitor la situatia chiriilor pentru birouri la nivel global.

Zona Connaught Place (CBD), din New Dehli, India, a fost singura noua intrare in topul 10 al celor mai scumpe locatii de birouri din lume, cu un cost de ocupare de 1250 dolari/mp/an, in timp ce Mumbai, cu 1489 dolari/mp/an a urcat 2 locuri in top, aflandu-se in prezent pe locul 5. Zona ultracentrala din Manhattan reprezinta, asa cum era de asteptat, cea mai scumpa piata din America de Nord, cu 747 dolari/mp/an, situandu-se pe locul 21 in lume.

Abu Dhabi se afla in fruntea pietelor cu cel mai accelerat nivel de crestere a chiriilor (in moneda locala). Aceasta capitala puternic influentata de prezenta petrolului a cunoscut o crestere de 103% a chiriilor la birouri in ultimul an. Printre primele 50 de piete cu crestere accelerata a chiriilor se afla 10 tari asiatice, 3 dintre acestea aflandu-se chiar in top 10: New Dehli - locul 2, cu o crestere anuala a chiriilor de 79%, Singapore - locul 5, cu o crestere de 54% si Mumbai - locul 6, cu o crestere de 45% pe an.

In America de Nord cea mai semnificativa crestere a chiriilor s-a inregistrat in Edmonton - Canada, oras aflat pe locul 4, cu un procent de crestere a chiriilor de 60%. Zona ultracentrala a New York-ului se situeaza pe locul 10, cu o crestere de 43%.

Raportul CB Richard Ellis monitorizeaza cele mai scumpe piete de birouri din lume si zonele unde s-au inregistrat cele mai accelerate cresteri ale chiriilor in ultimele 12 luni. Dintre cele 176 de piete supuse analizei, 90% au inregistrat cresteri ale chiriilor in intervalul mentionat.