“Din cele 90 de proiecte de pe domeniul retail anuntate este greu de spus cate vor fi finalizate, insa, daca s-ar realiza numai jumatate din acest numar ar fi suficient. In conditiile in care toti dezvoltatorii isi vor duce la bun sfarsit proiectele anuntate, am putea asista, in 2009-2010, la primele esecuri in materie de centre comerciale", a afirmat Georgescu, in cadrul unui seminar pe teme imobiliare. “Centrele micute, de 10.000-15.000 mp vor fi cele care vor intampina probleme in viitor”, a adaugat acesta.

Reprezentantii Colliers mai spun ca probleme pe aceasta piata vor exista si in conditiile in care se va ajunge la un numar de 4-5 mall-uri intr-un oras. “In aceste conditii este aproape sigur ca cel putin doua noi centre comerciale nu vor rezista pe piata si se vor inchide”, a adaugat Geoorgescu.

Proiectele de retail lansate pana in aceste moment pe piata autohtona, cu termene de finalizare in urmatorii doi-trei ani, vor totaliza 2,9 milioane metri patrati, nivel care depaseste potentialul de absorbtie al pietei romanesti in materie de centre comerciale, nivel estimat de analistii Colliers la 1,7 milioane metri patrati,

Tendinta pe segmentul de retail este tranzitia catre o piata a chiriasilor, sustin analistii Colliers. Mai mult decat atat, chiriile se vor reduce cu 10 pana la 15 procente, odata cu aparitia noilor centre comerciale anuntate. In prezent, nivelul mediu al chiriilor pe piata de retail din Capitala este de 25-28 euro/mp/luna, in timp ce in restul tarii scade pana la 20-25 euro/mp/luna. La aceste valori se adauga cheltuielile de intretinere, care oscileaza intre 6 si 11 euro/mp/luna, precum si taxa de marketing, de 0,5-1 euro/mp/luna.