In ultima perioada toti pasionati de jocuri pe calculator au inceput sa vorbeasca despre www.frag4money.ro. Site-ul promite premii de cate 10.000 de dolari pentru cei care reusesc sa fie cei mai buni la Counter-Strike. Calin Munteanu, initiatorul site-ului www.frag4money.ro, este inginer mecanic. El nu se considera un specialist in calculatoare, dar pentru el IT&C-ul este o zona dinamica care il atrage.

"De aproape noua ani sunt pe metereze. Noi am facut unul dintre primele Internet-Caf-uri din tara si am organizat primul concurs de Quake din tara, in 1997. In plus, am mai facut un program de supraveghere a calculatoarelor si un software de video-chat", spune Calin Munteanu, director Munart, compania care detine site-ul. Cei care vor sa castige un premiu de zece mii de dolari trebuie sa acceseze site-ul, sa se aboneze si sa doboare pe rand toate nivelurile jocului. Dupa doborarea ultimului nivel jucatorul castiga automat 10.000 de dolari. Jucatorii se pot grupa si in echipe de cate doi sau cinci. Daca reusesc sa castige, premiul pus in joc este tot de 10.000 de dolari, dar pentru fiecare membru al echipei.

"Un joc nu puteam sa facem, pentru ca nu aveam resurse financiare suficiente si atunci ne-am propus sa facem un mediu pentru jocuri", zice Munteanu. Investitia a fost de 100.000 de dolari in salariile angajatilor, echipamente, conexiunea la Internet, promovare si chiar intr-un studiu de piata. "Am lucrat ceva la el si l-am lustruit in timp. Este o munca teribila in spate. Integrarea platilor cu cartea de credit, plata prin SMS si miile de script-uri sunt facute de cinci oameni intr-un an de zile", mai spune Munteanu. Fiecare jucator trebuie sa plateasca un abonament lunar de trei dolari, plus TVA. In plus, oricine vrea sa treaca la un nivel superior trebuie sa plateasca un dolar pentru a-si rezerva timpul de joc pe server.

Daca pierde, este trecut automat la primul nivel. Site-ul mai permite si pariurile intre jucatori sau intre echipe, organizatorii taxand cu 20% din sumele pariate. "Cu legislatia nu exista probleme. Eu nu colectez bani de pariuri si nici nu organizez pariuri. Eu le rezerv doar timpul de joc, punandu-le serverul la dispozitie. Este o chirie pentru server", explica Munteanu. In momentul de fata nu exista o limita superioara pentru sumele pariate, dar Munteanu se gandeste ca pe viitor sa fixeze o limita de zece dolari. "Site-ul este gandit comercial. Nu ne propunem sa facem caritate. De exemplu, cand dam premiul de 200 de dolari atunci cand un jucator ajunge la nivelul opt, noi iesim in castig cu aproximativ 40 de dolari", zice Munteanu.

Cei de la Munart vor sa lanseze in maximum trei luni si versiunea internationala a site-ului (www. frag4money.com). Probabil ca cele mai multe venituri vor fi aduse de varianta internationala. Pe langa faptul ca abonamentul va fi mai scump (sapte dolari), in strainatate exista mult mai multe licente vandute de Counter-Strike si, astfel, mai multi potentiali clienti. In Romania exista numai 10.000 de licente, majoritatea vandute la Internet Caf-uri. "In strainatate, vreau sa ofer un premiu de 100.000 de dolari. Cu aceasta ocazie o sa-i batem si pe cei din Coreea, care la un concurs de anul trecut au oferit un premiu de 40.000 de dolari. O sa fie cel mai mare premiu pentru jocurilor online din toate timpurile", mai spune Munteanu. Cei de la Munart spera sa-si recupereze investitia pana la sfarsitul anului, cand Munteanu crede ca vor fi in jur de 10.000 de abonati. "Daca in strainatate as avea 10.000 de abonati, ar insemna numai din abonamente venituri de 70.000 de dolari pe luna", incheie Munteanu.