De aproximativ doi ani, oficialii OMV declara ca vor sa-si intareasca pozitia in Europa Centrala si de Est. Nimic neobisnuit. Cam in urma cu un an, aceiasi oficiali au spus ca se pregatesc sa faca mai multe achizitii in aceasta parte a Europei, facind aluzii la o eventuala preluare a companiei maghiare MOL. Nu au fost prea multi cei care au luat in serios aceasta declaratie.

Pina ieri. Cind OMV a anuntat ca si-a dublat participatia la MOL la aproape 20%. Acum devine clar pentru toata lumea ca OMV vrea sa preia compania maghiara. Companiile internationale de presa au semnalat ieri ca grupul energetic OMV a platit circa un mili-ard de euro pentru a-si majora de la 10% la 18,6% participatia la compania ungara de petrol si gaze naturale MOL, pe care vrea sa o abordeze in legatura cu o posibila preluare.

Grupul austriac sustine ca operatiunile desfasurate de cele doua companii se completeaza din punct de vedere regional in Europa Centrala si ca ar trebui sa profite de tendintele de consolidare ale sectorului de pe-trol si gaze naturale, unificindu-si activitatea.

"OMV vrea sa isi consolideze participatia strategica la MOL prin aceasta operatiune. Compania este convinsa de beneficiile pe termen lung asociate unei cooperari mai intense", se arata intr-un comunicat al companiei austriece, prin care firma ungara este invitata sa participe la un dialog "deschis si constructiv". Potrivit presei internationale, investitorul austriac vrea sa convinga managementul MOL sa accepte unificarea operatiunilor celor doua companii, pentru a forma un jucator central-european in domeniul energiei suficient de puternic incit sa se confrunte, de la egal la egal, cu concurentii rusi. Cu toate acestea, conducerea MOL ar putea alege sa se opuna propunerii OMV. Reamintim ca directorul de strategie al MOL a declarat, pe 6 iunie, ca extinderea companiei, cel mai probabil printr-o achizitie, este esen-tiala pentru mentinerea independentei, adaugind ca MOL ia in considerare in acest sens toate oportunitatile, indiferent de amploarea lor, nu insa si combinarea operatiunilor proprii cu cele ale OMV.

"Scenariu" de razboi

Anuntul facut de OMV privind majorarea participatiei detinute din grupul MOL si intentiile legate de o eventuala preluare ar putea declansa un "razboi al ofertelor", in care s-ar putea implica si gigantii rusi Gazprom si Lukoil, cred analistii din piata. "Lucrurile nu se vor opri de aici. OMV este decis sa lanseze o oferta de preluare si de acum incolo va fi totul sau nimic", a declarat un analist KBC al sectorului petrolier regional, Peter Tordai. Tordai a precizat ca managementul MOL ar putea sa cumpere un numar mare de actiuni proprii pentru a evita o preluare. La rindul sau, un manager al unui fond de investitii a adaugat ca decizia OMV ar putea avea consecinte mai largi, putind atrage in joc unele grupuri precum Gazprom sau Lukoil, interesate de compania maghiara. "Gazprom si Lukoil ar putea fi interesate. Acest lucru ar putea fi inceputul unui razboi al ofertelor", a declarat acest manager, care a preferat sa ramina anonim.

Ca intre "amici"

Dar ce s-a intimplat, de fapt? OMV, care era deja cel mai mare actionar al MOL, detinind 10% din actiuni, a cumparat majoritatea pachetului suplimentar de actiuni de pe piata bursiera. OMV a platit 26.100 forinti pe actiune MOL pentru a achizitiona un pachet suplimentar de 8,6% din grupul ungar, fiind dispus, conform bancii de investitii Wood&Company, sa plateasca mai mult pe actiune decit cotatia de pe piata, daca este necesar ca, in acest mod, sa convinga managementul MOL sa accepte o fuziune. Dar, in ciuda faptului ca, momentan, detine 18,6% din MOL, puterea de vot a grupului austriac se ridica, conform reglementarilor, la doar 10%. Tocmai de aceea OMV incearca sa finalizeze aceste negocieri pe cale amicala. "Astfel, ar fi logic sa fie demarate discutii structurate cu membrii conducerii MOL.

OMV invita, deci, MOL la un dialog deschis si constructiv. In orice caz, compania OMV este pregatita pentru acest lucru", se arata in comunicatul grupului austriac. Este clar ca anuntul intentiei de preluare a MOL de catre OMV va scoate din birlog, in scurt timp, gigantii rusi ai energiei, care vor incerca sa profite din plin de aceasta oportunitate. MOL va deveni, astfel, tinta unor oferte si a unor interese diverse. Cine va cistiga din acest razboi, este greu de stabilit in acest moment. Cert este, insa, faptul ca, fara sa obtina ceva in schimb, rusii nu vor accepta ca austriecii sa-si consolideze pozitia in zona.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.