Boardul bancii centrale a coborat dobanda cheie de la 7,25% la 7,00%, confirmand asteptarile analistilor, deoarece considera ca inflatia evolueaza in limitele estimate, dar mentine nivelul rezervelor minime obligatorii, din cauza intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta.

Banca centrala a coborat dobanda cheie la 7% Miscarea este a patra reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara de catre conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Conducerea BNR a hotarat de asemenea "exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare".

Conducerea bancii centrale apreciaza ca nivelul inflatiei din luna mai, de 3,81%, desi in usoara crestere fata de martie si aprilie, este "compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu". Inflatia de baza (CORE), calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu introdusa anul trecut, a coborat la 2,7% in luna mai fata de 2,8% in luna aprilie si 3% in decembrie 2006.

Reducerea dobanzii nu va influenta semnificativ cursul leului

Decizia bancii centrale de reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25% pana la 7% era anticipata in piata si nu va avea efecte semnificative asupra dobanzilor, insa BNR semnaleaza ca ar putea sa urmareasca atent lichiditatea din pietele financiare, inclusiv de pe cea valutara, spun analistii.

"Scaderea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% pe an nu va avea un efect important, mai ales ca piata se astepta la aceasta miscare", a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta, de asemenea, ca masura BNR sa nu aiba nici un efect major in piata, pentru ca piata anticipase miscarea.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.