Analistii pietei financiare conteaza pe o scadere a nivelului dobinzii, intr-o incercare a BNR de a stopa aprecierea excesiva a leului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea cobori azi dobinda de politica monetara pina la 7%, de la un nivel anual de 7,25%, la sedinta de azi, intr-o incercare de a stopa aprecierea excesiva a leului, se asteapta analistii pietei financiare.

„Cred ca BNR va scadea dobinda de politica monetara cu 0,25 la 7,00%. Cred ca e firesc sa o scada, avind in vedere inflatia, care nu este un pericol“, a declarat directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, pentru NewsIn.

O scadere a dobinzii-cheie a BNR ar putea fi in acelasi timp o incercare indirecta de oprire a aprecierii leului si de temperare a intrarilor de capitaluri speculative, a explicat Voinea.

„Nu stiu cind va reduce banca centrala rezervele minime obligatorii, dar ar fi firesc sa o faca. Cred ca rezervele minime vor fi scazute drastic in cursul acestui an, dar nu pot sa spun cind“, a adaugat Voinea.

„Ma astept ca BNR sa scada rata dobinzii de politica monetara de la 7,25 la 7,00% pe an, iar motivul singular ar fi aprecierea leului“, spune si economistul-sef al ING Bank Romania, Florin Citu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.