Bancile din Romania nu se grabesc sa acorde credite de studii pe care sa le recupereze de la absolventi.

Creditele de nevoi personale contractate de parintii studentilor, varianta cea mai agreata de bancheri.

Invataceii care lucreaza in timpul studiilor se pot imprumuta doar in baza veniturilor certe de care dispun.

Oferta creditelor de studii de pe piata bancara autohtona este insuficient dezvoltata. In lipsa unor parteneriate cu universitatile, bancile ezita sa-si introduca in
portofoliile de credite acest produs.

In alte tari, creditul de studii le permite studentilor sa isi achite taxele scolare si sa-si acopere celelalte cheltuieli din timpul facultatii (chirie, masa, carti si alte surse documentare, stagii de pregatire in cadrul universitatilor din strainatate etc.), urmand a fi achitat din salariile viitorilor absolventi. Bancile din Romania acorda si ele un credit similar celui de studii, insa prefera sa-i indatoreze pe parinti.

Gaj pe masina

Alpha Bank acorda credite de studii parintilor, cu posibilitatea ca, la un moment dat, datoriile sa poata fi preluate de odrasle. In portofoliul de produse oferite de Alpha Bank Romania se regasesc si creditele care pot fi utilizate in scopul finantarii studiilor (facultate, mastere, MBA etc.). Suma imprumutata este intre 5.000 si 10.000 euro si se ramburseaza in maximum 10 ani.

"Initial persoana careia ii este acordat creditul este parintele, cu posibilitatea ca in timp, prin novatie, contractul sa fie transferat pe numele copilului", au declarat oficialii bancii. Pentru participarea la conferinte, seminarii si cursuri pe termen scurt, banca ofera creditul Alpha Journey. Suma imprumutata variaza intre 500 si 5000 euro (sau echivalentul in lei/dolari SUA), pe o perioada de pana la 36 de luni.

Clientii pot alege sa beneficieze de o perioada de gratie de o luna (cand nu se plateste rata lunara, iar dobanda nu este calculata pentru aceasta perioada), iar rambursarea incepe la intoarcerea din calatorie. Pentru ambele credite, garantiile sunt flexibile - cesiunea venitului sau gaj pe masina, gaj pe depozit colateral/certificate de depozit - si nu se percepe comision anual, au mai aratat oficialii Alpha Bank.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.