Anul acesta, tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere anuala a salariului minim exprimat in euro: 18%, mai ales datorita aprecierii leului fata de euro. Potrivit biroului de statistica, Eurostat, ne aflam pe penultimul loc la nivel european. Mai saraci decat noi sunt doar bulgarii, care castiga cel putin 92 de euro pe luna.

La polul opus se afla Olanda, cu un avans de doar 1% in doi ani. Cresterea salariilor s-a reflectat in puterea de cumparare, care a crescut cu 10%, in cel mai rapid ritm din UE, cel mai mare merit avandu-l Banca Nationala, care a reusit sa duca inflatia sub 4%. In Romania, salariul minim este de 4,4 milioane de lei vechi si reprezinta nivelul de castig al 11% din populatia activa. Valoarea salariului minim se plaseaza la noi la 33% din salariul mediu brut din sectoarele industriei si serviciilor, fiind cel mai scazut procentaj din UE.

Salariul minim este stabilit prin lege, dar numai 20 din cele 27 de tari membre UE asigura aceasta forma de protectie sociala. Luxemburg, care acorda cel mai ridicat salariu minim, de 1.570 de euro pe luna este urmat de Irlanda, cu 1.403 euro, si Marea Britanie, cu 1.363 de euro.