Creditele de consum obtinute fraudulos genereaza pierderi de milioane de euro

Retelele de infractori produc pe banda rulanta adeverinte de venit, in baza carora diverse persoane respinse initial de banci reusesc sa obtina imprumuturi. Fenomenul risca sa se amplifice, avand in vedere ca noul regulament pentru credite defavorizeaza persoanele cu venituri scazute, principalele victime ale infractorilor.

Tot mai multe banci sunt pacalite in ultima vreme de diverse grupuri infractionale, care folosesc acte false pentru obtinerea de imprumuturi. Astfel, ofiterii de credit ajung sa aprobe dosare care au la baza adeverinte de venit si carti de munca fictive. Cea mai noua descoperire a politiei a avut loc in Constanta, unde un grup infractional format din sapte persoane a indus in eroare mai multe unitati bancare si comercianti de electrocasnice cu plata in rate de pe raza municipiului. Acestia falsificau atat contracte de munca si adeverinte de venit, cat si adeverinte emise de Inspectoratul Teritorial de Munca. Prejudiciul cauzat se ridica la 2,8 miliarde lei vechi, conform estimarilor politiei.

Fraudele se inmultesc

Tot la inceputul lunii iunie, Serviciul de Investigare a Fraudelor din Bihor a inceput urmarirea penala asupra a cinci persoane, acuzate de savarsirea infractiunilor de inselatorie, complicitate la inselatorie, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Infractorii detineau o firma de care se foloseau pentru a intocmi si emite in numele ei adeverinte de venit, cu ajutorul carora cumparau electrocasnice in rate. Ulterior, nu plateau nicio rata, astfel ca in total au prejudiciat o serie de magazine din Oradea cu aproape 15.000 lei.

In schimb, in Cluj, pagubele descoperite de politie s-au ridicat la peste 200.000 lei. In total, 12 banci au fost tepuite de o grupare condusa de patru persoane cu varste cuprinse intre 30 si 39 ani. Infractorii racolau diverse persoane fizice, propunandu-le, in schimbul unor procente stabilite pentru fiecare caz in parte, facilitarea obtinerii de credite de nevoi personale. Iar pentru inducerea in eroare a functionarilor bancari, acestia foloseau adeverinte de venit si carti de munca false.

Trebuie spus ca astfel de situatii nu sunt izolate, ci se produc la nivelul intregii tari. In perioada aprilie 2006-martie 2007, Inspectoratul General al Politiei a efectuat o ampla operatiune la nivel national, care s-a soldat cu depistarea a peste 6.000 de infractiuni legate de acordarea de credite de consum. Pe parcursul acestei activitati, au fost instrumentate 1.368 de dosare in domeniu, in care au fost cercetate mai mult de 3.000 de persoane. Prejudiciul total cauzat a fost estimat la 55 milioane lei, din care numai 12 milioane au fost recuperati. Conform politiei, au fost pagubite institutii bancare si nebancare, precum si societati de asigurare, faptele fiind favorizate de reducerea documentelor solicitate la acordarea creditelor de consum.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.