Peste 40% din locuintele construite in mediul urban sunt multietajate si necesita lucrari complexe de reabilitare si modernizare. Conform datelor sistematizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in Romania, aproximativ 67% din locuinte trebuie reabilitate termic. MTCT a dezvoltat, folosind fonduri europene, in ultimii ani cateva programe-pilot privind reabilitarea termica a unor locuinte multietajate, in mai multe localitati din tara.

"Sustinem ideea ca fondurile europene si granturile ar trebui sa se indrepte spre dezvoltarea si modernizarea locuintelor, fiind deschisa si spre alte surse de finantare. Vom sprijini parteneriate de orice fel, intre public si public sau intre public si privat, fie ca este vorba de societati cu profit sau organizatii nonprofit, care vor veni cu solutii viabile pentru rezolvarea problemelor locuirii", a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. Ministrul Borbely a facut aceasta afirmatie la Praga, cu ocazia reuniunii ministrilor europeni ai locuirii.

Tema acestei reuniuni a fost "Renovarea durabila a constructiilor rezidentiale multietajate si restructurarea zonelor adiacente", iar scopul participarii Romaniei a fost de a stabili un dialog cu omologii europeni si de a studia posibilitatile pe care ni le ofera Uniunea Europeana (legislatie si resurse pentru rezolvarea problemei blocurilor aflate in stare de degradare). Participantii la reuniune au cautat solutii pentru adoptarea unei strategii comune in regiune pentru cladirile inalte de locuit, identificarea unor solutii integrate de reabilitare, management si intretinere a acestora, masuri pentru economisirea de energie, variante pentru dezvoltarea urbana a zonelor unde se afla aceste blocuri.

De asemenea, reprezentantii tarile din Europa Centrala si de Est au solicitat identificarea unor resurse financiare, in mod special din granturi si fonduri UE, pentru cofinantarea reabilitarii cladirilor multietajate degradate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.