In loc sa creasca, banii pusi la dospit in banci vor scadea

Dobanzile la depozitele in lei s-au injumatatit fata de februarie. Practic, in cursul acestei luni, bancile au operat reduceri masive ale dobanzilor la depozitele in lei, unele anuntand deciziile pe care le-au luat, altele preferand sa faca modificarile pe tacute. In medie, castigurile anuale aduse de pastrarea economiilor in banci au scazut, incepand cu aceasta luna, cu 2-3 puncte procentuale.

Mai mult, unele banci nu s-au dat inapoi nici de la a anunta dobanzi care nu acopera nici macar inflatia. Prin urmare, daca un roman depune acum in banca 1 milion de lei, peste un an de zile, suma depusa, cu tot cu dobanzi, nu va fi suficienta pentru a cumpara aceleasi bunuri care se pot cumpara azi cu aceasta suma. Cele mai mici dobanzi sunt oferite de HVB Bank - de la 6 la suta la depozitele in lei pe o saptamana.

Nici la economiile incredintate bancii HVB pe termene mai lungi - pana la un an, dobanda de 6,75 la suta nu este suficienta pentru a acoperi rata inflatiei. Nici alte banci, in general filiale ale bancilor straine, nu se dovedesc mai darnice in acest sens. La ABN Amro, dobanzile la depozitele in lei variaza intre 6,75 si 7,25 la suta pe an. Urmatoarele in topul celor mai mici dobanzi sunt, in mod surprinzator, cele oferite de CEC - banca renumita pentru atragerea de depozite de la populatie.

Astfel, la un depozit la CEC, castigurile anuale variaza intre 8 si 9 la suta, cu 4 puncte procentuale mai putin decat dobanzile practicate pana in februarie, inclusiv. Reduceri de 2,5-3 puncte procentuale au fost decise in cursul acestei luni si la AlphaBank si Raiffeisen, noile dobanzi variind, in functie de termenul depozitului, intre 8 si 10,5 la suta.

Castiguri ceva mai mari, intre 10,5 si 12,5 la suta pe an, pot fi obtinute din depunerea economiilor la BCR, Banca Tiriac, Banca Transilvania, BRD, Libra Bank si Piraeus Bank. Evident, nici aceste banci nu fac exceptie de la "moda" reducerii dobanzilor, in cursul lui martie dobanzile la depozite "topindu-se" cu 2-3 puncte procentuale. Reprezentantii bancilor au avertizat inca de luna trecuta ca dobanzile vor scadea drastic din cauza politicii BNR, care a fost prima care a redus dobanzile oferite bancilor pentru depozitele atrase la 9-10 la suta, in timp ce dobanda afisata era de 15,75 la suta.

Insa Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale, sustine ca vina pentru nivelul extrem de mic al dobanzilor nu se poate imputa BNR, ci raportului dintre cerere si oferta. "Nivelul dobanzilor nu este dictat doar de rata inflatiei, ci si de raportul dintre cererea si oferta de bani", a explicat ieri Isarescu faptul ca dobanzile reale la depozite ar putea deveni negative.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.