Desi liberalizarea contului de capital va schimba in bine Romania, in contextul intrarii intr-un club select cum este Uniunea Europeana, mai sunt si riscuri. In plus, o liberalizare cu un sistem bancar fragil poate fi un dezastru.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a avertizat asupra riscurilor pe care le presupun ultimele etape ale liberalizarii contului de capital. Liberalizarea totala a contului de capital poate duce la majorarea excesiva a volumului creditului, in conditiile unor capitaluri ieftine si abundente.

In prezent, Banca centrala sterilizeaza din piata cinci miliarde de euro, bani care nu-si gasesc instrumentele pentru a patrunde in economie, a afirmat Isarescu la seminarul "Liberalizarea contului de capital" organizat de Finmedia.

Acest risc poate fi contracarat prin orientarea prudenta a politicii fiscale, de un bancar solid si cu standarde prudentiale ridicate si de generalizarea standardelor internationale de contabilitate.
De altfel, Isarescu atrage atentia ca "o liberalizare cu un sistem bancar fragil sau cu o politica fiscala laxa poate fi un dezastru".

Un al doilea risc vizeaza faptul ca investitorii de portofoliu vor expune economic la intrari si iesiri bruste de capital.

Aceasta situatie poate fi contracarata printr-un nivel confortabil al rezervelor valutare oficiale si un minimum de flexibilitate a cursului de schimb, a mai aratat Isarescu.

Un alt risc major se refera la aprecierea monedei nationale, cu impact asupra deficitului contului curent.
Potrivit guvernatorului BNR, si acest risc poate fi contracarat prin implicarea sporita a politicii fiscale, de venituri, si structurala in reducerea dezechilibrului extern. Totusi, Romania se va schimba rapid dupa liberalizarea totala, in contextul intrarii in UE. De pilda, se vor aloca bani pentru cele mai productive utilizari, se va reduce costul finantarii si va fi imbunatatit mediul de afaceri. In ceea ce priveste reducerea costului finantarii, Isarescu a spus ca pentru Romania va fi un soc, intr-o perioada foarte scurta fiind disponibile capitaluri foarte ieftine. Dar accesul la aceste capitaluri nu se va face oricum, a mai precizat oficialul bancii centrale.

Se modifica Regulamentul Valutar

Surse din BNR spun ca banca centrala a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar care stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare. Isarescu a declarat ca masurile de salvgardare vor fi publicate o data cu decizia de liberalizare a accesului nerezidentilor la depozitele in lei.

Potrivit unor surse din BNR, este vorba de patru masuri administrative, printre care figureaza retinerea in depozitele bancii centrale pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei.

Ar mai putea fi aplicat un comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital si impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor. Iar o alta masura ar consta in introducerea unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.