Investitorii care aleg sa-si dezvolte afacerile in Bucuresti si in localitatile aflate in vecinatatea Capitalei ar putea sa beneficieze din toamna de un cadru legislativ favorabil. Reglementarea domeniului imobiliar va include si dezvoltarea zonelor metropolitane, printre care si Zona Metropolitana Bucuresti.

Constituirea Zonei Metropolitane Bucuresti (ZMB) ar mai putea dura cativa ani. Cum Bucuresti si Ilfov sunt zone spre care se indreapta cu predilectie banii investitorilor, romani sau straini, reprezentantii domeniului imobiliar sunt de parere ca acest lucru trebuie facut in mod organizat.

"Vrem sa facem posibila dezvoltarea rapida a zonei metropolitane prin anumite reglementari. In primul rand, acest lucru se poate face prin parteneriate public-private", ne-a declarat Sorin Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). El este initiatorul unui proiect legislativ care vizeaza reglementarea domeniului imobiliar, ce va intra in dezbaterea parlamentului in aproximativ o luna. Gabriel Zamfir a explicat ca sunt o serie de investitori interesati in special de aceste zone si care ar putea dezvolta proiecte mari, de la cele rezidentiale pana la cele industriale.

Exista insa si anumite reticente din partea acestora. "Daca ii creezi un cadru legislativ unui investitor, oferindu-i, spre exemplu, facilitati la plata impozitelor ori la amortizarea investitiei, situatia ar sta altfel", este de parere presedintele UNIM. Pana atunci, asociatia ALMA-RO, Institutul pentru Politici Publice si Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti, avand la dispozitie o finantare de 25.000 de dolari, vor sa informeze autoritatile locale din viitoarea zona metropolitana despre ce inseamna ZMB.

"Primarilor din comunitatile situate in jurul Bucurestiului le e teama ca prin constituirea ZMB ar putea pierde autonomia locala si anumite parghii de exercitare a puterii", a mai adaugat Gabriel Zamfir. Reprezentantii municipalitatii bucurestene nu pot oferi date concrete despre aceasta zona, mai devreme de cateva luni. "In cateva luni, va aparea un proiect la nivelul legislativului orasului. Abia atunci vom putea oferi informatii despre zona metropolitana", spun reprezentantii Centrului de Planificare Urbana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.