In urmarorii cinci ani, costurile totale pe care le presupune aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se vor ridica pana la ametitoarea suma de 17 miliarde de euro. Acest lucru inseamna ca fiecare roman va suporta costuri de 4.200 de euro, deoarece cea mai mare parte din taxa Romaniei de intrare in UE va fi platita de firme si de romanii de rand. Doar pentru primii trei ani dupa integrare, adica pana in 2010, Romania trebuie sa contribuie cu 5,6 miliarde de euro la bugetul comunitar.

La acestea se vor adauga cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii si investitiile in protectia mediului. Costurile aderarii pe care romanii le vor suporta sunt de trei tipuri: costuri publice (ce vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de agentii comerciali) si costuri individuale (ce vor fi platite de fiecare cetatean roman pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesionala, pentru un alt standard de viata).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.