Pe fruntea investitorilor nu scrie capital volatil sau investitie pe termen lung, iar unul dintre riscurile liberalizarii totale a fluxurilor de capital (deschiderea pietelor financiare) se refera la investitiile de portofoliu, care sunt mai volatile, urmaresc castiguri rapide si supun economiile la intrari si iesiri bruste de capital. "2005 este un an plin de capcane, in care trebuie sa dovedim ca stim sa lucram cu bani multi", a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia.

O crestere a deficitelor externe si un eventual puseu inflationist ar determina BNR sa intervina printr-o paleta mai larga de instrumente pe care le are la indemana. Banca centrala a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar, care stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre majore in piata monetara si valutara.

"Piata valutara a indicat marje de variatie de 36.000-41.000 de lei pentru un euro, dar BNR nu le vede. Nu le negam, nu le aparam".

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Potrivit evaluarilor Comisiei Europene, sistemul bancar romanesc poate absorbi socuri derivate din aprecierea cu 20% a monedei nationale si din cresterea cu 10% a dobanzilor, fara ca indicatorii de solvabilitate sa ajunga sub limita impusa de BNR, a declarat, ieri, directorul Directiei de Reglementare din BNR, Petre Tulin. Daca fluxurile de capital vor influenta semnificativ pietele interbancare valutare si monetare, adica, daca traderii specializati pe obtinerea de randamente bune din diferentialul de dobanda ar opta pentru scoateri masive de capital din Romania (in conditiile liberalizarii totale a contului de capital), banca centrala are in vedere introducerea unor masuri administrative, cum ar fi retinerea unei anumite cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital pe un termen fix.

De asemenea, BNR are in vedere aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital care genereaza vanzari/cumparari de valuta pentru deschiderea sau inchiderea unor depozite in lei la institutiile de credit din Romania. O alta masura vizeaza impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor. De asemenea, banca centrala poate propune si varianta unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.

Leul va fi lasat sa fluctueze

Fluctuatiile monedei unice europene in intervalul 36.000- 41.000 de lei nu reprezinta variatii puternice de curs, fiind de numai plus/ minus 6%, fata de limitele permise de exemplu de mecanismul cursurilor de schimb (ERM II - Exchange Rate Mechanisms) din anticamera adoptarii euro, care permit fluctuatii de plus/minus 15%. Pana la adoptarea definitiva a euro, oscilatiile monedei europene in raport cu leul, in urmatorii 7-9 ani, vor fi de neevitat. Aprecierea leului are impact favorabil asupra dezinflatiei si indeplinirii criteriilor de convergenta reala, dar se poate traduce pe termen scurt intr-o adancire a deficitului de cont curent, determinata de inflamarea importurilor.

Dobanzile care scad acum ar putea creste din nou

Profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de finante, este de parere ca, in a doua jumatate a anului, exista posibilitatea deprecierii leului in raport cu euro pana la un nivel de 39.000-40.000 de lei (fata de 35.992 de lei pentru un euro - cotatia oficiala a BNR), ceea ce ar insemna o temperare a dezinflatiei si implicit o crestere a dobanzilor. In opinia sa, actualul nivel al cotatiilor descurajeaza intrarile de capital in Romania, pentru ca astfel de fonduri intra pe piete in conditiile verificarii expectatiilor de curs si de dobanda. Chiar daca tendinta in piata este in prezent de scadere a dobanzilor, pe fondul dezinflatiei, nu sunt excluse fluctuatiile. Problema este ca amplitudinea lor sa fie cat mai redusa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.