Din zece angajati, trei sufera de depresie, anxietate sau frica de a vorbi in public.

Trei din zece salariati ajung sa dezvolte tulburari psihice. De vina este ritmul alert in care se deruleaza totul. Astfel, necesitatea in cadrul unei companii a unui specialist in psihanaliza este tot mai evidenta. Din pacate, romanii nu au reusit inca sa depaseasca mentalitatea potrivit careia vizita la psiholog dovedeste ca esti nebun.

Psihanaliza la locul de munca poate fi solutia multor probleme pe care le are o companie. Pana acum insa nu a patruns prea mult in cadrul firmelor din Romania. La ora actuala, specialistii in psihologie sunt incadrati doar in departamentele de resurse umane, unde se ocupa in special de recrutarile de personal, dar urmaresc tot ceea ce inseamna activitate profesionala. Imaginile din filmele americane in care protagonistul sta intins pe o canapea, iar specialistul il asculta cu creionul si agenda in mana nu vor fi intalnite prea curand in tara noastra..

Bariera subtire

Specialistii in psihanaliza sunt de parere ca organizatiile au nevoie, mai mult ca niciodata, de cunostintele unui psiholog care poate rezolva multe dintre situatiile conflictuale ce apar inevitabil la locul de munca. Studiile arata ca la ora actuala, trei din zece salariati dezvolta tot felul de afectiuni psihice. Cele mai intalnite sunt depresia, anxietatea si frica de a vorbi in public.

In plus, foarte rar mai exista o granita cat de subtire intre viata personala si cea profesionala, iar din aceasta cauza este ceva obisnuit ca problemele pe care angajatul le are acasa sa-l afecteze la serviciu si invers. Specialistii spun ca suntem de fapt prizonierii propriei minti si ca discutia cu o persoana care ne poate lamuri in legatura cu multe dintre indoielile pe care le avem ne poate usura traiul la locul de munca. In plus, s-a dovedit ca foarte multi dintre salariati folosesc corporatiile in care muncesc pentru a-si pune in scena propriile piese, iar companiile sunt de fapt niste structuri de putere care oricand pot fi virusate cu atitudini �nesanatoase�. Psihanaliza este modalitatea cea mai simpla prin care firmele pot crea o bariera de protectie impotriva modificarilor permanente care apar din cauza progresului.

Sedinte informale

''Psihanaliza la locul de munca nu a fost implementata in tara noastra. Exista insa psihologi care lucreaza in firmele romanesti in special in cadrul departamentelor de resurse umane. La noi, de exemplu, sunt cinci astfel de specialisti care au misiunea de a identifica diverse probleme. Psihologii sunt acele persoane care interactioneaza mult mai usor cu angajatul si care ajung sa-l cunoasca foarte bine. Psihologul este un fel de consilier care urmareste salariatul inca din prima faza. Periodic, stabileste intalniri informale cu angajatul, de 10-15 minute, in cadrul carora incearca sa identifice daca exista o situatie conflictuala, daca au aparut probleme legate de locul de munca, daca exista nemultumiri din partea personalului etc. De obicei, aceste sedinte au loc o data la trei luni. Nu va ganditi ca, atunci cand vin la noi, lucratorii sunt asezati pe o canapea si invitati sa vorbeasca despre ce i-a marcat in trecut sau despre cum i-a afectat relatia cu rudele.

Discutiile sunt libere si vizeaza in special scoaterea la lumina a lucrurilor care pot face rau activitatii din firma. Sunt situatii in care daca descoperim ca omul cu care am discutat are probleme mult mai profunde, ii recomandam sa consulte un specialist din afara firmei'', ne-a declarat psihologul Sorin Faur, director HR in cadrul unei companii multinationale.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.