Saptamana trecuta a fost una dintre cele mai agitate de la inceputul anului, in care leul a atins cea mai ridicata cotatie fata de euro si dolar.
Atingerea acestor maxime a declansat insa ordine de vanzare din partea speculatorilor care au dorit sa isi marcheze astfel profiturile. Cea mai ridicata volatilitate s-a inregistrat vineri, cand cursul euro a urcat la 3,2850 lei, fata de minimul de 3,2560 lei atins marti. Deprecierea leului a fost consecinta ordinelor de cumparare de valuta venite din partea speculatorilor care si-au inchis o parte din pozitiile pe monedele emergente, pe fondul cresterii randamentului la titlurile de stat americane, ei reorientandu-se catre achizitia de dolari.

In piata, deschiderea s-a realizat in jurul valorii de 3,2780 lei, dar ordinele de cumparare de valuta au urcat cotatia monedei europene la 3,29 lei. Atingerea maximului zilei a adus insa ordine de vanzare din partea speculatorilor care asteptau un nivel mai bun de tranzactionare, astfel ca in partea a doua a zilei euro a revenit spre 3,2750 lei. Pe piata monetara, dobanzile pe termen scurt, la o zi si o saptamana, au stagnat pe parcursul intregii saptamani in culoarul 7 - 8%, valori considerate profitabile de speculatori. In cazul in care aceste valori se vor mentine, este de asteptat ca pe parcursul acestei saptamani sa vedem euro revenind spre nivelul de 3,25 lei, prag unde moneda nationala intalneste o puternica rezistenta. In ceea ce priveste evolutia dolarului, acesta a coborat marti la un minim de 2,4102 lei, pentru ca vineri sa faca un salt spectaculos la 2,4579 lei, nivel care nu a mai fost atins din 24 aprilie, cand cursul a fost de 2,4608 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.