Aproximativ 30% dintre creditele de acest tip sint neperformante. In faza de recuperare amiabila a datoriei, rata de succes nu trece de 23%

Creditul doar cu buletinul, desi aflat in moarte clinica, a fost un foarte eficient generator de fraude in perioada sa de glorie. "Exista inca extrem de multe datorii nerecuperate generate de creditul doar cu buletinul", a declarat pentru Cotidianul Iulian Urban, presedintele companiei de colectare debite Urban si Asociatii.

Potrivit unor surse din piata magazinelor de retail, aproximativ 30% dintre finantarile prin credit doar cu buletinul s-au dovedit neperformante. Prin comparatie, datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, pe ansamblul sistemului bancar, media creditelor neperformante nu depaseste 2%.

Mai mult decit atit, odata ajunse in faza de recuperare amiabila, debitele rezultate din neplata ratelor la credit au o rata de succes extrem de mica. Mai precis, putin peste 20% din totalul debitelor sint recuperate in prima faza. "Creditul cu buletinul in faza de colectare amiabila a avut maxim 23% grad de succes, ceea ce este foarte putin", ne spune Ina Moldoveanu, director de marketing al companiei Urban si Asociatii.

Magazinele care au acordat sau acorda in continuare credite doar cu buletinul au viziuni diferite asupra a ceea ce inseamna credit neperformant. De la caz la caz, poti ajunge pe mina recuperatorilor de credite dupa o luna, trei luni sau o zi de la momentul la care ar fi trebuit sa platesti rata, dar nu ai facut-o. "Clientii nostri gindesc diferit in acest sens. Unii trimit chiar a doua zi informatii despre clientii care nu au platit rata. Altii prefera sa mai astepte o saptamina sau chiar o luna", ne-a spus directorul de marketing de la Urban si Asociatii

Nici dupa ce rau-platnicii sint actionati in instanta, firmele specializate nu reusesc sa recupereze integral paguba. Mare parte din datoriile provocate de neplata ratelor la creditul doar cu buletinul nu vor mai fi recuperate niciodata. "Probabil vor mai creste procentele in faza de executare silita, insa extrem de putin, intrucit chiar daca returneaza televizorul cumparat in 2005 cu 1.000 de lei, acum acel televizor nu mai valoreaza nimic daca nu s-a platit nici o rata" explica Ina Moldoveanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.